Zaujímavosti

Y2K: Najväčší podvod v dejinách? 1. časť

Y2K: Najväčší podvod v dejinách?

videní: 5.3K

Y2K, označované aj ako chyba tisícročia, je predmetom nášho ďalšieho článku, v ktorom vám priblížime, o čo vlastne išlo. 31. decembra 1999 celý svet s napätím čakal, čo spôsobí tzv. „problém roku 2000“.

Nakoniec sa nič vážne nestalo a mnohí tvrdia, že išlo o najväčší podvod v dejinách. V rámci dvojdielneho článku sa spoločne pozrieme na údajne hroziacu katastrofu, ktorá mala prísť ruka v ruke s rokom 2000. Naplnili sa obavy a vrátili sme sa naspäť do roku 1900, miesto vstupu do nového tisícročia?

Softvérová chyba známa ako „problém roku 2000“ alebo Y2K – v internetovom jazyku písmeno Y znamená year – rok – a písmeno K tisícnásobok, čo spolu vytvára výraz „year 2000“ – nás na Silvestra 1999 držalo v napätí. Mnoho odborníkov upozorňovalo že príchod roku 2000 budú informačné technológie vnímať ako rok 00 a neuvedomia si zmenu storočia. Dôsledkom toho by nepokračovali novým tisícročím, ale vrátili by sa do roku 1900. rok 1999 bol plný katastrofických scenárov o hrozivých dopadoch spomínaného problému na ľudstvo. Objavovali sa názory, že zlyhajú elektrárne a mestá ostanú bez elektriny, bankové inštitúcie stratia údaje o klientoch a zostatky na účtoch klesnú na nulu, prestanú fungovať telefóny, záchranné zložky budú preťažené a anarchia privedie celý svet do záhuby.

Obávaný bug, teda softvérová chyba, vznikla zo zvyku programátorov vynechávať stovky a tisíce pri písaní roku v dátume. Ich cieľom bolo ušetriť miesto v pamäti. Predpokladalo sa teda, že softvér dokáže fungovať len počas rokov, ktoré začínajú číslom 19.  Najhorším scenárom bolo: 1. januára 2000 informačné systémy nerozoznajú zmenu storočia a budú pokračovať dátumom 1. január 1900.

Svet investoval milióny. V záchvate všeobecnej paniky sa štáty rozhodli investovať nemalé finančné prostriedky, aby predišli zlyhaniu informačných systémov. Odhaduje sa, že Spojené štáty americké vtedy investovali do prevetívnych opatrení 134 miliárd dolárov, pričom celosvetové náklady sa vyšplhali na 308 miliárd amerických dolárov. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: YouTube | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov