Zaujímavosti

Tucet osudových znamení: 2. časť

Znamenia

videní: 1.1K

Prinášame pokračovanie druhej a zároveň záverečnej časti článku o dvanástich znameniach zvieratníka. Vedeli ste, že znamenia zvieratníka zažili znovuzrodenie až v 15. resp. 16. storočí?

Je na mieste rozlišovať medzi výskumom vesmíru vychádzajúcim z vedeckých poznatkov a medzi predpoveďami a veštbami mnohých zanietených jasnovidcov, ktorí opierajú svoje vízie o záhadné vplyvy nebeských telies. Zástancov prvej skupiny preklínali a ponižovali, daktorých exkomunikovali a niektorých dokonca odsúdili na smrť a upálili na hranici. Tých druhých naopak uznávali a ich radám a predpovediam nevenovali pozornosť len bežní ľudia, ako by sa mohlo zdať, ale aj princovia, králi a cisári. Anglická kráľovná Alžbeta I. (1533 až 1603) požiadala doktora Johna Deeho (1527 až 1608), aby určil, ktorý deň bude z astrologického hľadiska najvhodnejší na jej korunováciu. Vo všeobecnosti ľudia považovali za výber dňa za správny, keďže kráľovná vládla viac ako 40 rokov.

A teraz konečne ku Agrippovej obnove zvieratníka. Henirich Cornelius Agrippa von Nettesheim (1486 až 1535), známy aj ako Agrippa z Nettesheimu, pracoval v službách španielskeho kráľa Karola I. (1500 až 1558). V dobe návratu k antickým poznatkom bola astrológia v rozkvete. Agrippu odsúdili za bosoráctvo a za trúfalosť zaplatil dlhým pobytom vo väzení. Jeho astrologické bádanie sa však zachovalo dodnes. Doktor teológie Agrippa z Nettesheimu v spisoch tvrdil, že budúcnosť každého človeka je napísaná vo hviezdach a že na základe miesta a hodiny narodenia, teda horoskopu, možno túto budúcnosť predpovedať. To znamená, že osud človeka závisel od toho, v ktorom znamení zvieratníka prišiel na svet a v akej fáze sa toto znamenie počas pôrodu nachádzalo.

Hoci Agrippa z Nettesheimu túto ideu nevymyslel, zaslúžil sa o jej šírenie v západnej Európe. Zvieratník ako zdroj veštenia si získal veľkú popularitu a je možné, že sa tešil väčšej obľube ako v Mezopotámii alebo v iných východných starovekých civilizáciách. Aj jemu dnes pravdepodobne vďačíme za horoskopy v novinách, na sociálnych sieťach či rôznych webových stránkach.

Zdroj: peepl topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov