Zaujímavosti

Tajomné runové písmo: 2. časť

runové písmo

videní: 1.3K

Počuli ste už o tajomnom runovom písme s názvom futhark? Podľa škandinávskej mytológie odhalil Odin tajomstvo rún počas rituálu sebaobetovania. Vtedy sa stal Erilazom, teda čarodejom a majstrom rún. Neboli by sme to my z redakcie TOPdesať, ak by sme vám nepriniesli ďalšiu dvojdielnú sériu článkov.

Pokračujeme druhou časťou článku o tajomnom runovom písme futhark. Runy vyjadrujú zložité myšlienky a pojmy a vytvárajú tzv. „starší futhark“. To je najstaršia runová abeceda, ktorej názov je vytvorený z výslovnosti prvých šiestich rún. Celkovo ju tvorí 24 rún rozdelených do troch skupín po osem znakov, ktoré sa nazývajú aetty. Vráťme sa však ku tretiemu spôsobu, ako runám klásť otázky.

Tretí spôsob je založený na vytvorení runového kríža. Vtedy musíme vybrať 6 rún a uložiť ich do tvaru runového kríža tak, že 4 runy dáme pod seba a dve uložíme po ich boku. Prvá runa (ktoré tvorí pravé rameno kríža) označuje minulosť. Druhá runa (ktorá sa nachádza hneď pod priesečníkom) predstavuje prítomnosť. Tretia runa (ľavé rameno kríža) symbolizuje budúcnosť. Štvrtá runa (spodok kríža) je základom veštenej témy alebo položenej otázky. Piata runa (nad priesečníkom) ukazuje prekážku na ceste, po ktorej treba ísť. A posledná šiesta runa (priesečník) predpovedá najpriaznivejší výsledok.

Runové monumenty sú skaly, do ktorých ľudia vyryli nápisy v runovom písme. Nachádzajú sa prevažne v Škandinávii a najviac je ich vo Švédsku. Väčšinou boli vytvorené ako pomník na uctenie pamiatky zosnulého. Pôvodne bolo veľa z nich výrazne ozdobených farebne. Napriek mnohým nejasnostiam sa predpokladá, že pochádzajú zo 4. storočia a že ich úlohou bolo podávať informácie. Vo všeobcnosti ospevovali zomrelých, pripomínali dôležité udalosti, vysvetľovali dedičské práva, označovali územia, alebo boli pýchou klanu, ktorý ich dokázal zhotoviť. Medzi najslávnejšie kamenné monumenty patria:

  • Kameň Rök, ktorý sa nachádza vo Švédsku. Meria 2,5 metra a je z jemnej žuly. Obsahuje približne 280 runových nápisov na prednej strane a okolo 450 nápisov na strane zadnej.
  • Kamene Jelling sú dva runové monumenty v Dánsku, zhotovené niekedy medzi rokmi 955 až 965.
  • Kamene Stora Hammars sa nachádzajú vo Švédsku v rovnomennej obci. Sú to štyri kamenné monumenty falického tvaru, na ktorých sú stvárnené výjavy zo severskej mytológie a miestne tradície.

Zdroj: wallpaperflaretopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov