TOP 10

TOP10: Čo sa stane, keď tvoje telo oslávi 30 rokov? 1. časť


videní: 1.4K

Po tridsiatke začne naše telo prechádzať rôznymi zmenami a niektoré z nich môžu byť pre nás prekvapivé. Napríklad napriek tomu, že sme skúsenejší, náš mozog sa skutočne zmenšuje. Ak si si všimol, že sa po 30-ke potíš menej, je to tiež súčasť procesu starnutia. A to nie je všetko… Tvoje telo prechádza rôznymi zmenami úplne bez prestávky. A tu sú niektoré z nich.

1. Tvoj mozog sa zmenšuje

10 vecí, ktoré sa stanú vášmu telu po 30

Nie, tvoj mozog prekvapivo nerastie s vekom. V skutočnosti sa deje presný opak. S pribúdajúcimi rokmi sa určité časti mozgu zmenšujú . A po tridsiatke  dokonca stratí približne 50 000 neurónov denne. Nie je však dôvod na paniku, pretože náš mozog sa vie dobre prispôsobiť novým podmienkam.

Zistilo sa tiež, že objem mozgu klesá s vekom rýchlosťou okolo 5 % za desaťročie po 40. roku života. Tieto veci ovplyvňujú pamäť, najmä epizodickú.

2. Tvoje telo sa menej potí

10 vecí, ktoré sa stanú vášmu telu po 30

Je skvelé vedieť, že najmä ženy sa s vekom začínajú inak potiť. Niektoré zmeny súvisia s menopauzou, tj. návalmi horúčavy, ale tiež sa ukázalo, že potné žľazy (väčšinou pod pazuchami) sa s vekom zmenšujú. Vďaka tomu sú menej citlivé a znižujú tvorbu potu.

3. Prechladneš menej často

10 Things That Happen to Your Body After 30

Len si spomeň, keď si bol dieťa. Zatiaľ čo tvoji rodičia chodili do práce a cítili sa dobre, ty si vynechával hodiny v škole kvôli nachladnutiu. Máme však pre teba dobrú správu! Kýchanie a kašeľ sa s pribúdajúcimi rokmi dá do poriadku a ty si oveľa menej často nachladený. Po dosiahnutí stredného veku si už prekonal veľa chorôb a tvoja imunitná odpoveď sa stala expanzívnejšou.

4. Tvoja chuť sa oslabuje

10 Things That Happen to Your Body After 30
Tvoja chuť môže s pribúdajúcim vekom slabnúť a dokonca by si kvôli tomu mohol mať menší záujem o jedlo. Väčšina ľudí stratí niektoré zo svojich chuťových pohárikov, najmä po 60 rokoch. Preto starší ľudia často jedia viac potravín s vysokým obsahom cukru a solí. To isté sa stane s tvojim čuchom.

5. Máš menej svalovej hmoty

10 Things That Happen to Your Body After 30

Jedným z najvýraznejších účinkov starnutia je strata svalovej hmoty. Vďaka tomu budeme slabší. Po 30. roku života klesá asi o 3–8% za desaťročie . Táto miera klesá ešte viac po 60. roku života.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov