Zaujímavosti

Sixtínska kaplnka staroveku objavená v dažďovom pralese


videní: 1.7K

Ešte počas minulého roka objavil tím archeológov v amazonskom dažďovom pralese 12 kilometrový múr plný prehistorického skalného umenia so zvieratami a ľuďmi, ktorý ho podľa odhadol vytvorili pred 12 500 rokmi.

Múdri ľudia vedia, že život je ako nekonečné hľadanie vedomostí: bez ohľadu na to, koľko si myslíme, že vieme, veci, ktoré nepoznáme, prevažujú nad tými, ktoré robíme. Spomeň si na všetkých ľudí, ktorí obývali našu planétu mnoho tisícročí pred naším objavením sa. O tom, čo zažili, nevieme takmer nič. Ani o tých, čo žili v pralese.

Sixtínska kaplnka staroveku objavená v dažďovom pralese

Preto je úloha vedy taká dôležitá – vedci sa snažia odhaliť obrovské záhady vesmíru. V amazonskom pralese objavil tím britských a kolumbijských archeológov viac ako 12 kilometrový múr prehistorického skalného umenia so zvieratami a ľuďmi.

Umelecké dielo, ktoré vzniklo pred 12 500 rokmi, dostalo názov „Sixtínska kaplnka starých ľudí“ a bolo odhalené na útesoch minulý rok v kolumbijskom národnom parku Chiribiquete. Projekt bol financovaný Európskou radou pre výskum. Odborníci spresnili dátum obrazov podľa zobrazenia vyhynutých zvierat z doby ľadovej, napríklad mastodona – čo je prehistorický príbuzný slona, ​​ktorý sa v Južnej Amerike neobjavil už najmenej 12 000 rokov.

Sixtínska kaplnka staroveku objavená v dažďovom pralese

Boli vyobrazené aj ďalšie vyhynuté zvieratá , napríklad palaeolama – vyhynutý člen rodiny ťavy, obrovské leňochody a kone z doby ľadovej. Umelecké dielo obsahuje aj ľudské odtlačky rúk, obrázky rýb, korytnačiek, jašteríc a vtákov a ľudí tancujúcich a držiacich sa za ruky. Jedna postava nosí masku pripomínajúcu vtáka so zobákom. Obrazy sa líšia veľkosťou.

Predpokladá sa, že väčšina kmeňov pôvodom z Amazónie pochádza z prvej sibírskej vlny migrantov, o ktorých sa predpokladá, že prešli cez most v Beringovej zemi až pred 17 000 rokmi.  Sneženie bolo počas doby ľadovej veľmi slabé, takže pozemný most zostal takmer nedotknutý. Ľudia z rôznych oblastí ho mohli ľahko prekonať a cestovať po oboch stranách, pretože rieka sa tiahla stovky kilometrov na rôzne kontinenty. Presný kmeň, ktorý obrazy vytvoril, nebol uvedený, ale odborníci sa domnievajú, že tam už tisíce rokov žijú dva kmene Amazonov – Yanomami a Kayapo.

Sixtínska kaplnka staroveku objavená v dažďovom pralese

Kmene pochádzajúce z Amazónie si písomné záznamy začali viesť až relatívne nedávno. Navyše, takmer všetky stopy po ich hmotnej kultúre boli zničené kvôli vlhkému podnebiu a kyslej pôde. Preto až do tohto objavu bolo všetko, čo sme vedeli o histórii oblasti, výsledkom malého počtu archeologických nálezov, ako napríklad keramiky a hláv šípov. Miesto nálezu sa nachádza hlboko v srdci Kolumbie, v Serrania de la Lindosa, a predpokladá sa, že starodávne maľby sú výtvorom vôbec prvých ľudí, ktorí sa dostali do Amazónie.

 

Zdroj: Healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov