Zaujímavosti

900 mŕtvych pri masakre v Jonestowne: 3. časť

jonestowne

videní: 1.7K

Boli ľudia v Jonestowne držaní proti svojej vôli? Do celej situácie sa obul miestny kongresman Leo Ryan. O celú situáciu sa začal zaujímať o to viac, keď v júni 1978 počul sbvedectvo Debbie Blakeyovej, ktorá z kultu utiekla, v ktorom hovorila, že s nimi Jim Jones nacvičoval masovú samovraždu.

Ryan sa rozhodol vyšetriť tieto alarmujúce tvrdenia. Spoločne so svojim štábom, niekoľkými žurnalistami a ustaranými príbuznými sa 14. novembra 1978 vydal do Guyany. Po niekoľkých dňoch odporu zo strany Jonesa a jeho pobočníkov bol Ryan konečne v piatok 17. novembra vpustený do Jonestownu pod zámienkou návštevy. Jones sa uistil, že sa bude celá komunita správať ukážkovo, ale aj napriek tomu sa k Ryanovi dostalo niekoľko tajných správ zo strany ľudí, ktorí sa báli zo sekty odísť. Ryan Jonesovi povedal, že si niekoľko ľudí praje odísť, a Jones sa zdal, akoby mu bolo potešením ich nechať ísť. Hneď ďalší deň potom Ryan odviedol skupinku dvadsiatich zbehov k neďalekému letisku Port Kaituma. Čakali tam na nich dve malé lietadlá, ktoré ich mali vziať späť do guyanského hlavného mesta, Georgetownu.

Keď sa však dostali k letisku, vytiahol jeden z údajných zbehov, ktorý bol zrejme vyslaný Jonesom, zbraň a zastrelil dvoch členov sekty. Potom dorazilo nákladné vozidlo a traktov Chrámu ľudu a z nich začalo strieľať niekoľko ozbrojencov. Ryan bol zastrelený spoločne s jedným zbehom, tromi žurnalistami, vrátane kameramana Roberta Browna, ktorému sa podarilo zachytiť väčšinu ohavností, než aj jeho zastrelili.

V Jonestownskej konunite sa Jones medzitým zlostil, hoci sa spočiatku zdalo, že mu správy o zbehoch nerobia veľké starosti. Zvolal všetkých, ktorí v Jonestowne žili, a vyhlásil, že táto zrada znamená koniec ich utópie a že poslednou vecou, ktorú zostáva urobiť, je samovražda. Celé zhromaždenie bolo zinscenované a bolo veľkým prekvapením, že s ním prítomní ľudia súhlasili. Niektorí členovia navrhli, že by ich deti mali žiť. To však Jones zamietol a nechal rozdať otrávené nápoje. Deti svoj otrávený nápoj dostali ako prvé. Nemluvňatám a batoľatám bol džús podaný za pomoci injekčnej striekačky. Dospelí najskôr sledovali smrť svojich detí a potom sa zabili tiež. Pokračujeme záverečnou – 4. časťou článku.

Zdroj:history | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov