Zaujímavosti

Boh Quetzalcoatl: Napoly had, napoly vták

Quetzalcoatl

videní: 1.5K

Aztécky boh Quetzalcoatl, napoly vták, napoly had, múdry učiteľ a láskavý vládca, opustil ľudí, aby dokončil svoje poslanie. Sľúbil však, že sa vráti a v oblastiach, kde po sebe zanechal stopy v podobe najväčších záhad Ameriky, ho stále čakajú. Prinášame vám ďalší článok z edície mýtických bytostí, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli.

Boh rozvoja Quetzalcoatl, ktorého Aztékovia prebrali od Toltékov a uctievali ho aj Mayovia z polostrova Yacatán, mal podobu opereného hada alebo hadovtáka. Podľa knihy Codex Chimalpopoca, v preklade Kniha tradícií, bol Quetzalcoatl cudzím bohom, ktorý prišiel z východu. Bol to bradatý duchovný princ bielej pleti a vysokej postavy, ktorého hrubý hlas bolo počuť na kilometre ďaleko. Obliekal sa do bielej tuniky, na nohách nosil sandále a Indiánom hlásal svoje učenie. Quetzalcoatl žil medzi ľuďmi päťdesiatdva rokov, počas ktorých ich naučil, čo je umenie a veda. Hovorí sa, že počas jeho panovania rástla kukurica a bavlna ako nikdy predtým. Bol rozumným a dobráckym bohom, ktorý liečil, radil a vydával zákony. Lenže mal už veľa rokov a musel zápasiť s mladými bojachtivými bohmi vojny. Nakoniec odplával na lodi do krajiny, odkiaľ pochádzal. Keď sa lúčil, tak sľúbil, že sa jedného dňa vráti.

Quetzalcoatlov predpovedaný návrat sa podľa aztéckeho kalendára zhodoval s príchodom dobyvateľa Hernána Cortésa (1485 – 1547) do Tenochtitlanu. Panovník Montezuma II. Mal k dispozícii dvestotisícové vojsko, ktoré by si s votrelcami hravo poradilo, ale namiesto toho Cortésa privítali s najväčšou úctou, lebo boli presvedčení, že ak to nie je ich milovaný boh, tak aspoň jeho posol. Časová zhoda spojená s príchodom bradatého cudzinca z krajiny, kde vychádza slnko, stačili Montezumovi II. Na to, aby uveril, že Quetzalcoatl dodržal sľub. Po vzdaní úcty na privítanie a prejavení nedôvery od duchovných, ktorí od začiatku spochybňovali identitu cudzincov, Montezuma II súhlasil s požiadavkou návštevníkov, aby bola postavená kaplnka. Lenže hostiteľská úslužnosť nebola odmenená. Vládcu Tenochtitlanu uväznili, chrámy a portréty zničili a na aztéckom území zriadili prvý španielsky kontigent.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov