Zaujímavosti

Pristátie na Mesiaci a nekončiace konšpirácie. 3. časť

Pristátie na Mesiaci a nekončiace konšpirácie

videní: 1.1K

Prinášame vám tretiu časť článku na tému Pristátie na Mesiaci a nekončiace konšpirácie. V rámci tejto viacdielnej série sa snažíme vysporiadať s otázkami, ktoré sú aj po desiatkach rokov – pre mnohých – stále aktuálne. Tu sú oficiálne a vedou podložené odpovede na otázky, ktoré sme predostreli v predchádzajúcej časti.

Na Mesiaci žiaden kráter po pristáti nevznikol jednoducho preto, lebo lunárny modul brzdí pred pristátím namiesto toho, aby do povrchu mesiaca narazil. Ich pád bol spomalený už tak slabou gravitáciou, ktorou Mesiac disponuje. Viditeľný plameň nebol, pretože lunárne moduly ako palivo používajú hydrazín a dimernú formu oxidu dusičitého. Tie sa používajú pre svoju schopnosť reagovať a vzplanúť bez akýchkoľvek iskier. Tieto palivá tiež produkujú takmer neviditeľné spaliny. Čo sa Van Allenovho pásu týka, misia na toto bola dobre pripravená. Trajektória prechodu medzi bežnými dráhami sa vypočítala schválne tak, aby bolo minimalizované vystavenie radiácii. To bolo dosiahnuté tým, že vesmírna loď pásom preletela za iba tridsať minút. Samotní astronauti boli pred radiáciou ochránení kovovými plátmi vesmírnej lode. Dávka radiácie, ktorá dostali, nebola vyššia ako tá, ktorej je človek vystavený napríklad pri roentgene pľúc.

Konečne sa dostávame k jednej z najkomplikovanejších častí tejto konšpiračnej teórie, ktorá má čo dočinenia s mesačnými kameňmi. Tie sú väčšinou vnímané ako zjavný dôkaz, že pristátie na Mesiaci sa naozaj odohralo. Ako inak by sa tieto kamene, ktoré nie sú podobné čomukoľvek na Zemi, mohli ocitnúť v rukách agentúry NASA? Zástancovia konšpiračných teórií poukazujú na Antarktickú expedíciu Wernhera von Brauna, ktorá sa odohrala dva roky pred misiou Apollo. Podľa tejto teórie účelom tejto expedície malo byť nazbieranie lunárnych meteoritov, ktoré mali byť vydávané za kamene z Mesiaca. Von Braun mal tendenciu sa poddať tlaku autority. S konšpiráciou by súhlasil, pretože by bol nerád, aby na svet vyšlo, že má nacistickú minulosť. Aj o tom sa dočítate v poslednej – 4. časti nášho článku s názvom Pristátie na Mesiaci a nekončiace konšpirácie.

Zdroj: NASA | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov