Zaujímavosti

Tajomná správa z 1. svetovej vojny odhalená o storočie neskôr


videní: 6.1K

Vo Francúzsku bola objavená malá prenosná kapsula obsahujúca korešpondenciu z 1. svetovej vojny. Išlo o poznámku vlastnoručne napísanú pruským vojakom.

Starší francúzsky pár sa v septembri prechádzal po poli, keď zrazu zbadal zvláštny predmet. Ukázalo sa, že to bola malá prenosná kapsula s veľkolepým posolstvom. Vnútri bola 100 rokov stará vlastnoručná poznámka vojaka z prvej svetovej vojny.

Odkaz pravdepodobne napísal nemecký pruský vojak so sídlom v Ingersheime. Región je teraz súčasťou francúzskeho Grand Est, ale vtedy bol stále súčasťou Nemecka. List poslal nadriadenému vojakovi poštový holub. Starší manželia, ktorí dlho stratený list objavili, ho priniesli do neďalekého múzea Linge v Orbey na východe Francúzska. Múzeum je venované bitke z 1. svetovej vojny známej ako Le Linge alebo The Linge, ktorá zúrila od 20. júla do 15. októbra 1915.

Tajomná správa z 1. svetovej vojny odhalená o storočie neskôr

Počas bitky na ostrove Linge sa francúzske sily postavili proti nemeckým jednotkám na vidieku, kde bolo v posledných desaťročiach odhalených množstvo vojnových artefaktov, vrátane starých zbraní, streliva a osobných predmetov, ktoré sa väčšinou nachádzajú v miestnom múzeu. Odhaduje sa, že v bitke prišlo o život 17 000 ľudí. Napriek týmto strašným stratám na životoch sa však frontové línie, ktoré tu vznikli, zväčša nezmenili, keď sa v roku 1918 definitívne skončila vojna.

Kurátor múzea Dominique Jardy požiadal nemecky hovoriaceho kolegu o pomoc pri dešifrovaní storočného vojnového artefaktu. Zdá sa, že sotva čitateľný list bol datovaný buď v roku 1910 alebo 1916, ale jeho obsah, ktorý obsahuje citlivé vojenské informácie, ho pevne umiestňuje doprostred prvej svetovej vojny. List obsahoval túto správu:

Tajomná správa z 1. svetovej vojny odhalená o storočie neskôr

„Čata Potthof prijíma paľbu, keď sa dostanú k západnej hranici prehliadkového poľa, čata Potthof zapáli oheň a po chvíli ustúpi. Vo Fechtwalde bola vypálená polovica čaty. Čata Potthof ustupuje s ťažkými stratami.“ Jardy označila list za „mimoriadne vzácny“ objav. Artefakt sa má stať trvalou súčasťou expozície múzea Linge.

Objavenie starých listov zaslaných vojakmi nie je nič neobvyklé a niekedy sa nám naskytne hlbší pohľad na to, ako vyzeral život v armáde v tých najťažších dobách. V auguste 2019 Aljašan, ktorý hľadal v lese drevo na kúrenie, náhodne narazil na správu vo fľaši, ktorú napísal sovietsky námorník v 60. rokoch, v dobách sovietskych dejín poznačených studenou vojnou a narastajúcimi sociálnymi nepokojmi za komunistickej strany.

 

Zdroj: Allthatsinteresting topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov