Zaujímavosti

Protokoly sionských mudrcov: Adolf Hitler. 3. časť

Protokoly sionských mudrcov

videní: 1.8K

Pokračujeme treťou a zároveň poslednou časťou článku s názvom Protokoly sionských mudrcov. V rámci záverečnej časti sa spoločne pozrieme na protokoly z pohľadu Adolfa Hitlera. Poďme na to.

Jeden by si myslel, že vyvrátením pravdivosti protokolov príbeh skončil. Opak je však pravdou. Bohužiaľ.. Začiatkom dvadsiatych rokoch minulého storočia bol antisemitizmus skôr endemickou záležitosťou. Najviac však v Nemecku. Adolf Hitler sa na Protokoly odvoláva vo svojej knihe Mein Kampf: „Do akej miery je existencia tohto ľudu založená na nekončiacej lži, je nepopierateľne preukázané v Protokoloch sionských mudrcov, ktoré sú židmi úplne nenávidené,“ napísal. Tvrdenia, že je kniha sfalšovaná, síce bral do úvahy, rozhodol sa ich však ignorovať. Namiesto toho tvrdil, že „s neuveriteľnou, až strašidelnou presnosťou odhaľujú náturu i aktivity židovského obyvateľstva a odhaľujú ich vnútorné úvahy a ich konečný zámer.“

Hneď ako sa v Nemecku nacisti dostali k moci, stala sa kniha povinným čítaním v školách a pomáhala poháňať všetky zverstvá spáchané pri holokauste. Nemeckým nacistom vôbec nevadilo, že bol v roku 1934 pred súd predvedený švajčiarský nacista po tom, ako publikoval sériu článkov, kde otvorene prijímal Protokoly ako fakt. Súdny proces, známy ako Bernský proces, skončil v máji 1935. vtedy súd vyhlásil Protokoly za falošnú, plagiarizovanú a obscénnu literatúru. Hitlerovi však stačil fakt, že strašná lož vždy poráža pravdu, a tak švajčiarsky verdikt ignoroval.

Do očí bijúca falošnosť protokolov však nezastavila ich šírenie ani v modernejších dobách. Rozšírené sú napríklad naprieč arabským svetom a obzvlášť populárnymi sa stali v Iráne, Egypte a Saudskej Arábii, kde boli využité na podnecovanie konfliktov v palestínskej otázke. V Amerike sú ešte aj dnes populárne medzi neonacistami a Islamským národom Lousie Farrakhana, ktorý kópie vydáva.

História Protokolov jasne ukazuje, že konšpiračné teórie nemusia mať žiadne faktické podklady k tomu, aby si získali popularitu a prijatie. Tiež to slúži ako pripomienka toho, že falošné konšpiračné teórie môžu napáchať ohromné škody, pokiaľ sú cynicky a bezohľadne využívané na ospravedlnenie tých najhorších politických cieľov.

Zdroj: Pixabay | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov