Zaujímavosti

Dutá Zem a konšpirácie. 2. časť


videní: 6.0K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Dutá Zem a konšpirácie. Pokračujeme tam, kde sme skončili v prvej časti článku – pri teórii vo svojej dobe uznávaného vedca Edmunda Halleyho.

Aurora borealis, známa ako severná polárna žiara, mala byť jasným dôkazom existencie plynu, o ktorom Halley písal. Tak mal plyn vyzerať, keď unikal severným pólom, kde mala byť zemská kôra stenčená. Halley tiež veril, že by gule mohli byť tiež obývané, ale nepovedal, akými formami života.

Ďalším zástancom podobnej vízie bol švajčiarsky matematik Leonhard Euler, ktorý zasa prišiel s iným modelom. Na miesto niekoľkých gulí naskladaných jedna vnútri druhej sa vnútri mala nachádzať jediná guľa. Tá mala byť osvetlená akýmsi vnútorným slnkom, ktoré by umožňovalo vznik a rozkvet civilizácie. Jeho myšlienky inšpirovali hneď niekoľko ďalších mysliteľov. Jedným z nich bol škótsky matematik sir John Leslie, ktorý vyhlásil, že existujú dve slnká, Proserpine a Pluto. Práve tie osvetľujú prostredie pod zemským povrchom.

Presuňme sa trochu do menej dávnej minulosti. V 19. storočí sa myšlienka „dutej Zeme“ stala medzi určitou skupinou prieskumníkov taká populárna, že hneď niekoľko z nich navrhlo vyslať expedíciu, aby tento stratený svet našla. V roku 1818 biznismen John Cleves Symmes spustil zbierku na podporu tejto expedície. Skôr, než sa však expedícia mohla realizovať, zomrel. V roku 1838 však jeho iniciatívu prevzal novinár Jeremiah Reynolds, ktorý presadzoval, aby vláda USA vyslala expedíciu. To nakoniec ešte ten rok urobila. Wilkesova expedícia, ako bola nakoniec celá akcia nazvaná, žiadnu dieru nenašla, ale aj napriek tomuto neúspechu priniesla obrovské množstvo užitočných informácií o kontinente, ktorý mal byť nazvaný Antarktídou.

Ďalším priekopníkom teórie dutej Zeme bol William Reed, ktorý v roku 1906 napísal knihu s názvom Polárny fantóm. O sedem rokov neskôr ďalšiu s názvom Cesta do vnútra Zeme a vypracoval funkčný model jadra Zeme. Keď sa na Sibíri našiel v ľade zamrznutý mamut, Gardner prišiel s myšlienkou, že pochádza zo stredu zeme a že sa zrejme zatúlal. Podľa neho mali vo vnútri Zeme prežívať všetky možné vyhynuté zvieratá a práve tento mamut mal byť dôkazom jeho teórie. Pokračujeme treťou a zároveň záverečnou časťou článku s návzom Dutá Zem a konšpirácie.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov