Zaujímavosti

Smrť dvojitého agenta: Alexander Litvinenko (1. časť)

litvinenko

videní: 1.5K

Prinášame vám ďalší zaujímavý článok o špičkovom agentovi, ktorý zomrel za nie úplne vyjasnených okolností. Litvinenko nechal zverejniť svoju fotografiu zo smrteľnej postele. Svoju vraždu pripisoval svojmu bývalému nadriadenému v FBS, Vladimírovi Putinovi. Ale poďme pekne po poriadku.

Alexander Litvinenko bol vysoko postaveným členom KGB. Vo Federálnej bezpečnostnej službe (FBS), ktorá KGB po rozpade ZSSR nahradila, vynikal. Vďaka svojej práci v oblasti ochrany tajných informácií sa stretol aj s oligarchom Borisom Berezovským. To sa nepáčilo jeho nadriadenému v FBS – Vladimírovi Putinovi. Podľa Litvinenka mu dal rozkaz, aby Berezovského zabil. Keď s tým vyšiel na verejnosť a na tlačovej konferencii odhalil konšpiráciu, ktorej cieľom bola vražda Berezovského a jedného ďalšieho informačného úradníka, Michaila Trepaškina, výsledkom bolo prepustenie Litvinenka z radov FBS. Putin povedal: „Litvinenka som vyhodil a jednotku rozpustil… pretože pracovníci FBS by nemali organizovať tlačové konferencie. To nie je v popise ich práce. A už vôbec by nemali vynášať na verejnosť vnútorné škandály.“

Aby unikol zatknutiu, utiekol Litvinenko aj so svojou rodinou do Turecka, kde požiadal o azyl na americkej ambasáde. Keď bola jeho žiadosť zamietnutá, odletel do Spojeného kráľovstva. Tam mu udelili azyl v roku 2001. O päť rokov neskôr dostal na svoju žiadosť britské občianstvo.

V Británii sa spojil s Borisom Berezovským, ktorý tiež utiekol do Spojeného kráľovstva, aby mohol viesť svoju kampaň proti Putinovi. Pracoval tiež pre MI6, hoci to nikto nikdy nepotvrdí. Vo svojej knihe Blowing Up Russia (Teror v Rusku) Litvinenko vyhlásil, že ruské bezpečnostné služby mali podiel v sérii bombových útokov z roku 1999, ktoré zabili viac ako 300 ľudí, ktoré mali byť súčasťou plánu, ako dostať Putina k moci. Tiež podotkol, že agenti FBS v Dagestane cvičili veliteľa Al Kájdy a podieľali sa na útokoch z 11. septembra 2001. V roku 2002 potom bol v Rusku v neprítomnosti odsúdený na 3,5 roka vo väzení za korupciu. Trepaškin, vtedy už vo väzení, ho varoval, že FBS dostala za úlohu ho zabiť. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: telegraph topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov