Zaujímavosti

Veľký brat vás vidí: 3. časť

veľký brat

videní: 1.3K

Pokračujeme treťou a zároveň záverečnou časťou článku s názvom Veľký brat vás vidí. V rámci trojdielnej série článku sa snažíme nakuknúť do života Edwarda Snowdena, agenta CIA, ktorý prebehol na druhú stranu a prijal ruský azyl. Pre mnohých z vás toto meno nie je neznámou. Pre tých z vás, ktorí ste o ňom nepočuli a milujete konšpiračné teórie, je táto séria priam určená. Poďme však naspäť do deja udalostí spojených so Snowdenom.

Ako sieťový analytik mal Snowden za úlohu vymýšľať nové spôsoby, ako sa nabúrať do internetovej a telefónnej komunikácie po celom svete. Vďaka tomu mali prístup k zoznamu zariadení, ku ktorým NSA získala prístup. Tiež zistil, že okrem zhromažďovania neskutočného množstva informácií NSA vyvíjala kybernetické zbrane, aby mohla v prípade potreby zaútočiť. V spolupráci s Izraelom potom vytvorili počítačového červa, ktorý bol využitý k sabotáži iránskeho jadrového programu.

V máji 2013 Snowden utiekol do Hong Kongu a so sebou vzal 4 laptopy, o ktorých sa verilo, že obsahovali súbory, ktoré stiahol. Tam následne začal všetko oznamovať novinárom. Dňa 6. júna potom denník Guardian uverejnil článok o tom, že NSA mala povolenie zbierať informácie o hovoroch miliónov zákazníkov amerického telekomunikačného giganta Verizon. To dostala od tajnej Rady pre sledovanie zahraničnej komunikácie. Nasledujúci deň denníky Guardian a The Washington Post vydali články o tom, že NSA mala prístup do systémov amerických internetových gigantov Google a Facebook a zbierala dáta v rámci tajného programu nazývaného Prism (v preklade prizma alebo hranol). Od roku 2007 umožňoval tento program NSA zhromažďoval materiály vrátane emailov, živých chatov a histórie vyhľadávania. Do tohto programu mala prístup aj GCHQ. Neskôr Guardian odhalil existenciu aj ďalšieho programu s názvom Boundless Informant. To poukazuje na to, že NSA zbierala viac informácií o Američanoch v USA než o Rusoch v Rusku, aj napriek tomu, že opakovanie uisťovala kongres, že na to, aby monitorovala toľko Američanov, nemá kapacity.

V USA bol Snowden označený za vlastizradcu a bol obžalovaný zo špionáže a krádeže dát. Následne prijal azyl v Rusku.

Zdroj: Security Magazine | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov