Zaujímavosti

Veľký brat vás vidí: 2. časť

veľký brat

videní: 1.2K

Pokračujeme druhou časťou o celosvetovo známom bývalom agentovi CIA – Edwardovi Snowdenovi. Poďme však rovno tam, kde sme v rámci prvej časti skončili.

O tri roky neskôr bol preradený do informačnej kancelárie CIA na Havaji. Tá mala monitorovať aktivitu v štátoch ako napríklad Severná Kórea. Namiesto toho však sledovala svetovú komunikačnú sieť. Zdesil sa, keď zistil, že informácie o obsahu, vrátane metadát (čo sú doplňujúce informácie), o miliónoch emailov a telefónnych rozhovorov uskutočňovaných Američanmi palestínskeho a arabského

pôvodu, putovali Izraelčanom. Nikto sa nijako nesnažil zamaskovať ich identitu aj napriek tomu, že mohli mať na okupovanom území svojich príbuzných, ktorí sa mohli stať terčom prenasledovania na základe týchto správ.

NSA tiež sledovala pornografické stránky a s tým súvisiace preferencie rôznych politických radikálov pre prípad, že by mohli byť využité proti nim. Snowden povedal, že sa na túto nelegálnu činnosť sťažoval svojim nadriadeným. Keď sa nič nedialo, začal sťahovať súbory, ktoré by potom mohol ukázať médiám. Potom sa presunul do operačného strediska NSA pre sledovanie nebezpečenstva vo Fort Meade v Marylande. Tam zbieral ďalšie dôkazy o nelegálnej činnosti.

Bol Snowden zradca alebo vlastenec? Poďa Snowdena ten kritický moment prišiel, keď videl riaditeľa Národnej informačnej služby Jamesa Clappera aj napriek prísahe klamať americkému Kongresu. Dňa 12. marca 2013 Clapper vypovedal pred senátnou komisiou pre informačné záležitosti. Keď sa ho senátor Ron Wyden opýtal: „Zbiera NSA informácie o miliónoch občanov USA?“ Clapper odpovedal: „Nie pane… Nie vedome. Sú prípady, keď mohli byť neúmyselne zaznamenané, ale určite to nebolo zámerné.“ Snowden vedel, že to nie je pravda. NSA zaznamenávala informácie o takmer všetkých telefónnych hovoroch, ktoré Američania uskutočňovali. Ploštice mali aj v úradoch EÚ vo Washingtone a v Bruseli a spoločne s GCHQ monitorovali aktivitu v optických komunikačných kábloch. Na zozname určených na sledovanie sa ocitlo 38 ambasád a misií, vrátane tých, ktoré spadali pod spojencov, ako napríklad Francúzsko, Japonsko či Mexiko. Pokračujeme treťou časťou článku Veľký brat vás vidí.

Zdroj: Security Magazine | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov