Video

Psy dokážu vyňuchať rakovinu s takmer 97 % presnosťou

psy

videní: 2.3K

Naši domáci miláčikovia sú jednoducho najlepší. Najlepší spoločníci, poslucháči a kamaráti na hranie. A zoznam týchto naj sa práve rozšíril o psy, ktoré dokážu vyňuchať rakovinu v krvi.

Ak vlastníte tohto štvornohého chlpáča tak viete, že psy majú vrodenú schopnosť vnímať situácie, keď sa niečo deje. V minulosti sa už preukázalo, že vycítia vôňu Parkinsonovej choroby, a aj to, keď má osoba s cukrovkou vysokú hladinu cukru v krvi.

Vedci teraz navyše zistili, že ich ňufáky sa stanú pomocnými pri detekcii rakoviny!

Na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre biochémiu a molekulárnu biológiu v Orlande na Floride v roku 2019 štúdia na konferencii Experimentálnej biológie vysvetlila, ako môžu psy využiť svoj mimoriadny čuch na vycítenie rakovinových vzoriek krvi.

psy

Psy majú úžasný čuch a ich receptory vône sú 10 000-krát presnejšie ako u ľudí. Vďaka tomu sú vysoko citlivé na pachy, ktoré nevnímame. Ľudskému mozgu dominuje vizuálna kôra, ale mozog psa ovláda čuchová kôra, ktorá je približne 40-krát väčšia ako tá naša. Okrem toho má čuchová žiarovka u psa veľký počet receptorov citlivých na vôňu, ktoré sa pohybujú medzi 125 až 220 miliónmi, a je sto tisíc až miliónkrát reaktívnejšia ako ľudská.

V laboratóriu sa vyškoleným psom podarilo odobrať vzorky rakoviny krvi od pacientov s presnosťou takmer 97 percent. Podľa vedúceho výskumníka tejto štúdie, Heather Junqueira, by tieto zistenia mohli pripraviť cestu na detekciu psej vône ako skríningovej metódy na rakovinu a mohli by na základe nich určiť biologické zlúčeniny, ktoré psy detekujú, a na základe toho navrhnúť testy skríningu rakoviny.

Beagle, Pes, Brown, Veselá, Hravé, Zvieratá

Spolu so svojím tímom v BioScentDx učili štyroch bíglov, ako rozlišovať medzi zdravými vzorkami krvi a vzorkami od pacientov s malígnou rakovinou pľúc. Jeden zo psov nespolupracoval, ale ďalší traja identifikovali vzorky s presnosťou 96,7 percenta. Heather teraz skúma, či chlpáči môžu cítiť rakovinu v dychovom kondenzáte pacientov s rakovinou prsníka. Uviedla, že psy detegujú predrakovinové bunky, čo znamená bunky v štádiu 0-1.

Medzi ich 26 vycvičených psov patria tie pre zistenie všeobecnej rakoviny a tie, ktoré sú trénované na špecifické typy nádorov: v súčasnosti prsia a pľúca, ale čoskoro budú zahŕňať aj prostatu, kolorektál a melanóm. Tieto nové testy by mohli byť veľkou pomocou ako realizovateľná a cenovo dostupná metóda na včasné odhalenie rakoviny.

Heather vysvetlila, že hoci v súčasnosti neexistuje žiadny liek na rakovinu, včasná detekcia ponúka najlepšiu nádej na prežitie. Preto vysoko citlivý test na detekciu rakoviny by mohol potenciálne zachrániť tisíce životov a zmeniť spôsob liečby choroby. Napriek tomu Heather tiež pripomína, že tieto vyšetrenia nemajú nahradiť preventívnu návštevu u lekára.

 

Zdroj: healthyfoodhousetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov