Zaujímavosti

Záhadný gróf de Saint-Germain (2. časť)

Saint-Germain

videní: 2.2K

Prinášame vám pokračovanie článku o záhadnom nesmrteľnom grófovi menom de Saint-Germain. O grófovi, ktorému sa napriek počiatočným výsmechom podarilo obaliť celú svoju osobnosť rúškom tajomstva. O grófovi, o ktorom vo svojich memoároch písala aj markíza d’Urfé či Casanova. Práve večierky na kráľovskom dvoje Ľudovíta XV. Pomohli osobnostiam, ako bol aj nesmrteľný gróf de Saint-Germain vyniknúť a dostať sa do povedomia. Teraz však už poďme naspäť priamo do deja.

Gróf – okrem iných – zaujal aj spisovateľa a politika Horaca Walpolea, ktorý sa snažil niečo dozvedieť o tomto výnimočnom 50-ročnom mužovi. O mužovi, ktorý tvrdil, že je tu už 300 rokov. Informoval sa preto naňho u Diderota, lenže toho gróf de Saint-Germain vôbec nezaujímal. Situácia napokon prinútila grófa de Saint-Germain, aby o rok neskôr odišiel z Londýna a až do jeho príchodu do Paríža sa o ňom nič nevie. Správy z tohto „prechodného“ obdobia sú pochybné a často protichodné. Podľa niektorých ľudí sa gróf zdržiaval v Nemecku, kde robil chemické pokusy. Iní zas tvrdili, že cestoval po Indii a Tibete. Po príchode do Francúzska sa zúčastňoval na najvychýrenejších večierkoch v Paríži, ku ktorým neodmysliteľne patrili aj večierky markízy de Pompadour. Okrem toho gróf de Saint-Germain získal od riaditeľa kráľovských majetkov a budov markíza de Marigny zámok Chambord, aby sa tam mohol venovať svojim vedeckým bádaniam. Na znak vďaky sa zaviazal priniesť kráľovi nejaký ohromujúci objav. Vďaka svojim schopnostiam si zabezpečil v Paríži závideniahodnú, ale aj obávanú pozíciu.

Keď markíza de Pompadour predstavila grófa de Saint-Germain Ľudovítovi XV., jeho podmaňujúca osobnosť kráľa okamžite opantala. Podľa svedectiev gróf vtedy nemal viac ako 40 rokov, takže vyzeral zjavne mladší, ako keď sa zdržiaval v Londýne.kráľova fascinácia grófom de Saint-Germain sa zmenila na úžas, keď gróf potvrdil, že dokáže odstrániť kazy z diamantu, a hneď to aj predviedol na neopracovanom kameni, ktorý mu Ľudovít dal na skúšku. Tieto nevídané schopnosti a nejasná minulosť stačili na to, aby sa okolo grófa vytvorilo rúško tajomstva.

Zdroj: topdesat | wikipedia

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov