Zaujímavosti

V Sydney sa stavia najvyššia hybridná drevená veža na svete


videní: 1.7K

Betón je všade, no čo ak už je ho na svete až príliš? V Sydney o tom vedia svoje. Očakáva sa, že do roku 2025 bude 40-poschodová hybridná drevená veža dokončená.

Spoločnosť Atlassian nie je tak známa ako firmy, ktorým pomáha prevádzkovať podniky na dennej báze. Medzi tie patria aj Tesla, Google, eBay, Forbes či Audi. V Sydney sa teda rozhodli postaviť nové ústredie, ktoré bude zároveň inovatívnym priestorom, ktorý dokáže rozšíriť povedomie verejnosti o ich úžasných technológiách.

V Sydney sa buduje najvyššia hybridná drevená veža na svete

Očakáva sa, že do roku 2025 bude 40-poschodová hybridná drevená veža dokončená. Mnohé spoločnosti aj architekti vyzývajú k odstráneniu betónu zo stavebníctva, pretože umelé stavebné materiály sú jedným z hlavných producentov oxidu uhličitého. Štyri miliardy ton cementu ročne vyprodukovaného na betónovú výstavbu predstavuje 8% z globálnych emisií CO2.

V Sydney sa buduje najvyššia hybridná drevená veža na svete

Odporcovia poukazujú na to, že drevo je oveľa ekologickejšia a spoľahlivejšia alternatíva, pretože počas rastu premieňa oxid uhličitý na kyslík. Zároveň sa počas jeho spracovateľského procesu produkuje menej skleníkových plynov ako je to pri iných materiáloch. Výhodou dreva je navyše to, že aj po dobe jeho životnosti sú drevené stavebné materiály recyklovateľné, prípadne sa dajú spracovať kompostovaním, aby sa zabránilo uvoľňovaniu oxidu uhličitého.

V Sydney sa buduje najvyššia hybridná drevená veža na svete

Pri pohľade na hybridnú budovu sa môžu kritici pokojne usadiť a užívať si celkový dojem z použitých materiálov. Napríklad v tejto budove sa betónové a oceľové konštrukcie, na rozdiel od väčšiny výškových budov, nahrádzajú drevom. Niekomu sa industriálny štýl starej továrne jednoducho nepáči. Drevo by malo mať podľa projektantov životnosť 100 rokov.

V Sydney sa buduje najvyššia hybridná drevená veža na svete

Budova so sklenenou fasádou v Sydney bude navyše využívať energeticky efektívny prístup vzduchu zameraný na prirodzené vetranie, zelené rastliny a terasy, aby sa programátori, ktorí večne trčia pri stole, mohli okamžite dostať do prírody. Projekt je budovaný v súlade s hodnotami spoločnosti Atlassian. Je založený na 100 % obnoviteľných zdrojoch energie a od začiatku sa vyberali materiály, ktoré spĺňajú podmienky udržateľnosti. Kombinácia masívneho dreva a ocele povedie k budove s nulovými emisiami, v ktorej aj sklá na oknách vyrábajú elektrinu a tiež poskytujú tieň pre kancelárske „krysy“.

 

Zdroj: Atlassian topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov