Zaujímavosti

Prečo silná chémia neznamená trvácny vzťah?


videní: 1.9K

Analýza amerického rozvodu ukázala, že takmer celá polovica párov sa rozpadla kvôli nereálnym očakávaniam. Mylné predstavy môžu vzniknúť z dôvodu aktívnej práce hormónov v prvom období vzťahov alebo, ako hovoria psychológovia, v období, ktoré sa nazýva chémia. Táto etapa môže ľudí oslepiť a až keď je preč, uvedomia si, že ich partner nie je taký ideálny, ako si mysleli. Vedci sa rozhodli ponoriť hlboko do psychológie vzťahov a zistiť, či po odchode vášne zostane nejaká láska. Stojí práve tvoj vzťah zato?

 

Štatistiky hovoria, že chémia vo vzťahu nie je o láske, ale o vášni a príťažlivosti

Prečo silná chémia nie je vždy rovnocenná celoživotnému vzťahu

Počas štúdie vedci požiadali viac ako 300 ľudí, aby odpovedali na otázku, čo pre nich znamená chémia vo vzťahu. Výsledky hovoria samy za seba: iba 9% mužov a žien spájalo toto obdobie s „láskou“. Odpovede ako „biologické reakcie“ a „vzájomná túžba“ dostali približne trikrát častejšie.

Nevieš, čo si o človeku skutočne myslíš

Prečo silná chémia nie je vždy rovnocenná celoživotnému vzťahu

Podľa Helen Fisherovej, biologickej antropologičky na Rutgers University, lásku môžeme rozdeliť do 3 rôznych fáz: chtíč, príťažlivosť a pripútanosť. Prvá fáza, ktorú sme si zvykli nazývať „chémia“, nie je nič iné ako práca estrogénových a androgénnych, ženských a mužských hormónov, ktoré sú založené na biologickej motivácii pre reprodukciu.

Potom sa môže ukázať, že očakávania oboch partnerov boli nesprávne

Prečo silná chémia nie je vždy rovnocenná celoživotnému vzťahu

Až neskôr, keď sa hormóny upokoja, zistíte, ako sa k sebe skutočne hodíte. Môžeš zistiť, že tvoj partner nie je taký dokonalý, ako sa zdalo na začiatku. Možno tvoj partner v noci veľmi nahlas chrápe alebo nie vždy vyzerá sviežo a upravene. To však neznamená, že musíš byť náročnejší alebo že tvoj partner sa bude časom ešte viac zhoršovať.

Vášeň môžeš udržať dlhšie

Prečo silná chémia nie je vždy rovnocenná celoživotnému vzťahu

Vášeň vo vzťahu je možné udržať silnú, dokonca aj po období chémie. Pokús sa správať sa tak, ako na jednom z vašich prvých stretnutí. Častejšie sa držte ruky, sústreďte sa na láskavý dotyk a nájdite si čas, ktorý strávite len so svojím partnerom – malo by byť jednoduché, ale efektívne.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov