Zaujímavosti

Na Neptúne a Uráne naozaj môžu pršať diamanty


videní: 1.6K

Urán a Neptún sú pre nás „pozorovateľov“ známi ako ľadoví obri, ale pod ich chladným povrchom sú teploty a tlak také vysoké, že dochádza k neuveriteľným fyzickým reakciám. Vedci sa domnievajú, že tam môžu pršať diamanty.

Experimentálne dôkazy o tom, že k tomuto zvláštnemu fenoménu môže skutočne dôjsť, sa uvádzajú v správach z prírody. Vedci použili lineárny urýchľovač častíc SLAC, ktorý má dĺžku 3,2 kilometra, aby študovali, ako by sa uhľovodík správal pri tlaku a teplotách, ktoré sa vyskytujú na Neptúne a Uráne. Tam, kde je tlak približne 1,5 milióna atmosfér a teplota 4730 °C, sa uhľovodík separuje na elementárne zložky – uhlík a vodík. Laboratórne testy ukázali, že najmenej štvrtina uhlíkov sa spája dokopy a v týchto zhlukoch sa uhlík premieňa na svoje najstabilnejšie usporiadanie – na diamanty.

Na Neptúne a Uráne naozaj môžu pršať diamanty

Tento výskum poskytuje nové údaje o fenoméne, ktorý sa dá však veľmi ťažko výpočtovo modelovať. Vďaka laboratórnym testom môžu vedci vidieť, ako sa oddeľujú dva prvky, ktoré tvoria jeden celok. Predstav si majonézu, ktorá by sa spätne rozložila kvôli tlaku na ocot a olej. „V prípade ľadových gigantov vieme, že uhlík tvorí diamanty takmer výlučne vtedy, keď sa oddeľuje a nepreberá tekutú prechodnú formu,“ uviedol hlavný autor Dr. Dominik Kraus.

Diamanty lietajúce z neba na Neptúne a Uráne hrajú dôležitú úlohu vo vnútornej energetickej rovnováhe týchto vzdialených planét. Novo-vyformované diamanty by sa potápali a generovali teplo pri tom, ako by sa treli o hustý materiál okolo seba. To by umožnilo planétam udržiavať ich vnútro tak teplé, pričom povrch je ľadový.

Na Neptúne a Uráne naozaj môžu pršať diamanty

Tento výskum pomôže vedcom pochopiť tieto planéty, ale aj podobné svety, ktoré sa nachádzajú mimo slnečnej sústavy. Navyše technika a spôsob, akým pracoval Dr. Kraus, môže ísť ešte ďalej. Proces môže byť použitý na štúdium podobných extrémov založených iba na vodíku, ktorý môže napodobiť reakcie, aké sa môžu vyskytovať v malých hviezdach alebo v reaktoroch jadrovej syntézy. Štúdium takýchto vlastností by mohlo byť rozhodujúce pre zvládnutie určitých prístupov k fúzii, ktorým v súčasnosti chýba úplne porozumenie.

 

Zdroj: iflsciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov