Zaujímavosti

Vieš, že existujú opité stromy? Sú symbolom globálneho otepľovania


videní: 1.8K

Opité stromy sú porasty stromov vysadených z ich normálneho vertikálneho zarovnania. Najčastejšie sa vyskytujú v severných subarktických taigových lesoch s čiernym smrekom.

Opité stromy vyrastajú z pôdy, pod ktorou sa topili intermitentné permafrosty alebo ľadové kliny, čo spôsobuje sklon stromov v rôznych uhloch. Niektoré silné jedince prežijú eróziu pôdy a naďalej rastú. Keď sa totižto podzemný ľad začne topiť, slabšie stromy sa zrútia alebo utopia.

Opité stromy sa stali predzvesťou globálneho otepľovania

Opité stromy sa tiež nazývajú naklonené stromy alebo tvoria opitý les. Môže to byť tiež zapríčinené prudkým mrazom a následným vývojom zemských tokov, zosuvom pôdy alebo zemetrasením. Sklápanie začína, keď sú stromy staré 50 až 100 rokov. Permafrost je geologický termín označujúci dlhodobo zamrznuté povrchové oblasti (s priemernými ročnými teplotami pod, alebo okolo 0° C), kde doba zamrznutia je dva a viac rokov. Permafrost je oblasť s trvalo zamrznutou pôdnou vodou, bez, alebo s minimálnym rastlinným porastom.

Zmena klímy však spôsobila, že sa veľká časť tejto pôdy roztavila veľmi rýchlym tempom. Zem sa topí a klesá, čo spôsobuje, že stromy sú naklonené v extrémnych uhloch. Permafrost ďalej bráni stromom vo vývoji príliš hlbokých koreňových systémov, takže nakoniec môžu vyhynúť alebo sa odplavia.

Opité stromy sa stali predzvesťou globálneho otepľovania

Opité stromy pritom nie sú novým fenoménom, dendrochronologické dôkazy hovoria o tom, že stromy sa nakláňali už v 19. storočí. Miera rozmrazovania sa však kvôli otepľovaniu ovzdušia zvyšuje a očakáva sa, že veľká časť permafrostu sa v priebehu tohto storočia rozmrazí. A takáto zmena nebude napádať iba stromy, ale tiež vytrhne chodníky, rozbije potrubia a vytvorí na povrchu pukliny. Najviac postihnuté oblasti sú na Aljaške, v Kanade a severnej Eurázii.

Opité stromy sa stali predzvesťou globálneho otepľovania

Na druhej strane, z opitých stromov by mohli mať úžitok niektoré domorodé komunity. Viac odumretých stromov by mohlo znamenať viac naplaveného dreva – dôležitého zdroja paliva a stavebného materiálu pre tieto spoločenstvá. Zmena klímy a globálne otepľovanie je reálnou hrozbou, aj keď prvotné príznaky, ktoré môžu na prvý pohľad byť zaujímavé, nedokážeme správne odhadnúť.

 

Zdroj: charismaticplanettopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov