Zaujímavosti

Holub za mrežami: Indická polícia zatkla holuba za špionáže


videní: 1.6K

Napätie medzi Indiou a Pakistanom sa dostáva na povrch už od roku 1947. O tom, že tlak medzi krajinami rastie, svedčí aj najnovší prírastok za mrežami – pakistanský holub.

Paranoja v okolí Kashmiru sa nesie v kultúrnom a politickom duchu už veľmi dlho. V roku 2016 bol za hranicami chytený tiež holub, ktorý niesol poznámku o ohrození indického predsedu vlády. Podobné incidenty s vtáčími agentmi sa dejú aj v ostatných regionálnych krajinách, napríklad Irán a Egypt. V roku 2008 Irán zadržal dva holuby za údajné špionážne sledovanie jadrového zariadenia. V roku 2013 Egypt uzavrel za mreže bociana, ktorý bol vybavený neidentifikovateľným zariadením.

To isté sa stalo aj teraz. Vtáka našli dedinčania v blízkosti indického sektoru. Holub mal ružové zafarbenie a na chodidle prsteň, na ktorom bolo napísaných mnoho čísel. Túto správu sa príslušné orgány snažili dešifrovať. Pri zadržaní sa polícia domnievala, že ide o špionážneho holuba, ktorý nosí tajné správy cez leteckú hranicu.

Holub za mrežami: Indická polícia zatkla holuba za špionáže

Jeden Pakistánec sa odvtedy nahlásil ako majiteľ vtáka. Tvrdí, že jednoducho robil so svojimi holubmi prelet na oslavu tohtoročného festivalu Eid-al-Fitr, čo je moslimský sviatok, ktorý slávi koniec ramadánu. Čísla na kovovom krúžku nie sú podľa neho žiadne tajné kódy, ale jeho telefónne číslo. Či sa naňho úrady snažili zavolať, nie je známe.

Medzitým bol pakistanský holub zbavený obvinení po röntgenovom vyšetrení. Indické úrady ho však neprepustili, pretože to stále môže byť nepriateľ. Podľa vyjadrenia ide o zriedkavý druh vtáka z Pakistanu, ktorý bežne za hranice nelieta. Na týchto miestach už chytili pár špehov, a tak nechcú dávať šancu ani nenápadným jedincom.

V konečnom dôsledku bude základný nedostatok politickej dôvery medzi Indiou a Pakistanom diktovať priebeh života tohto úbohého holuba. Keďže obidva národy túžia po úplnej kontrole nad sporným územím Kašmíru, alarmujúcim signálom môže byť aj pomaľovaný vták, ktorý má na sebe telefónne číslo. Zrejme aby polícia žiadala výkupné. Je to celkom vtipná príhoda, to uznávame, avšak, úzkosti spojené s takouto nedôverou sú vo svete skutočné.

Zdroj: AllThatsInteresting | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov