Zaujímavosti

666: Zlovestné číslo. 2. časť

666

videní: 2.4K

Pokračujeme druhým dielom článku o diabolskom čísle 666. V prvom sme sa pozreli na Rimanov a cisára Nera, ktorý by eventuálne mohol predstavovať symbol zla – Antikrista. Prinášame pokračovanie druhého a zároveň záverečného dielu.

Existuje aj ďalšia teória, ktorá diabolské číslo prisudzuje postave pápeža. Podľa jej šíriteľov súčet písmen, ktoré tvoria pápežský titul Vicarius Filii Dei – teda Zástupca Syna Božieho – sa rovná tajuplnému číslu z Apokalypsy. Katolícka cirkev však vyvrátila túto teóriu, pretože uviedla, že oficiálny pápežský titul je Vicarius Christi, a preto je vzťah medzi číslo 666 a pontifikátom neplatný.

Existuje skupinka ľudí, ktorí si číslo 666 vysvetľujú ako tri samostatné číslice. V Biblii číslo 7 symbolizuje dokonalosť, božskosť, úplnosť. V tomto zmysle sa niektorí učenci domnievajú, že číslo 6 sa vzťahuje na stvorenie človeka, preto jeho opakovanie tri krát za sebou môže znamenať neúplnosť, nedokonalosť, diablovu túžbu napodobniť Svätú trojicu, čo by sa mohlo interpretovať ako trojnásobný neúspech.

Hexakosioihexekontahexafóbia – tento jazykolam sa používa na označenie iracionálneho strachu z čísla 666. Tí, ktorí trpia touto fóbiou, sa vyhýbajú všetkému, čo má súvis s týmto číslom, napríklad boja sa rezervovať si let, žiť v budove alebo cestovať verejným dopravným prostriedkom, ktoré sú označené číslom 666. Príkladom tejto fóbie je napríklad zmena názvu diaľnice 666 v USA, ktorú premenovali  na 491 v roku 2003, prázdne poslanecké kreslo číslo 666 v Európskom parlamente; zmena autobusovej linky v Moskve alebo prípad manželov Reaganovcov, ktorí sa nasťahovali do domu číslo 666 na St. Cloud Road a okamžite ho zmenili na č. 668.

A zaujímavosť nakoniec. V roku 1897 boli na bývalej skládke odpadu v meste Oxyrhynchus (dnešné El-Bahnasa, Egypt) objavené papyrusy – nazvané Papyrusy z Oxyrhyncha. Obsahujú tisícky gréckych a latinských rukopisov, listov a literárnych diel. V jednom z nich sa uvádza číslo šelmy, ktorá je spomenutá aj v biblickej Apokalypse. Použitím špeciálnej metódy sa však zistilo, že číslo, ktoré tam je skutočne uvedené, je 616. Opäť sa otvorila diskusia o čísle, ktoré má symbolizovať Antikrista.

Zdroj: wallpaperup | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov