Zaujímavosti

Kostné nástroje na veštenie z čias dynastie Šang: 1. časť

kostné nástroje

videní: 1.3K

V roku 1999 sa uskutočnili oslavy stého výročia objavenia jednej z najstarších písomností, viac ako tritisíc rokov starých vešteckých formuliek, ktoré čínski proroci vyryli do korytnačieho panciera a jelenej kľúčnej kosti. Do dnešného dňa sa nepodarilo úplne dešifrovať tieto zvláštne znaky. Ak vás fascinuje praveké písmo a odkazy našich predkov, ste tu správne. Začíname prvou časťou článku.

Čínsky znakový systém od čias svojho vzniku, keď boli prijaté určité normy, prešiel niekoľkými zmenami. Vo svojej podstate však zostal nezmenený a veľa znakov, ktoré sa nachádzajú na kosťových nápisoch z čias dynastie Šang, sa zachovalo dodnes. Táto dynastia stála za osudom Číny od jej počiatkov až do prvého tisícročia pred našim letopočtom. Akt pripomenutia si stého výročia nájdenia týchto písomných pamiatok v roku 1999 slúžil na oživenie spomienok na dynastiu, ktorá bola predtým zahalená do mýtických predstáv. Ide o písomnosti veľkej historickej hodnoty, ktoré nám môžu poskytnúť mnoho poznatkov o čínskom náboženstve a spoločnosti z obdobia prvého tisícročia pred našim letopočtom.

Aj keď podľa legendy existovala ešte staršia dynastia, nazývaná Xia, a sú dohady, že niektoré archeologické objavy by mohli pochádzať z tohto obdobia, nemáme žiadny preukázateľný dôkaz, ktorý by to potvrdil a mnoho vedcov tak pochybuje o jej existencii. Na druhej strane však boli nájdené dôkazy, ktoré potvrdzujú jestvovanie dynastie Šang, ktorá vládla na území dnešných regiónov Henan, Hubei, Šandong a časti Anhui. Počas jej vládnutia bol rok rozdelený do šiestich cyklov, každý po 60 dní, a pohyb vesmírnych telies sa riadil podľa 10 nebeských osí a 12 zemských vetiev. Zánik dynastie Šang sa začal vládnutím jej posledného krvilačného a zhýralého monarchu, ktorého zosadil z trónu Zhou. Ten obnovil dynastiu Šang a spojil ju s bojovými tradíciami nečínskych, severských a západných národov. Pozrite sa spoločne s nami na čítanie z korytnačieho panciera v druhej časti článku Kostné nástroje na veštenie z čias dynastie Šang.

Zdroj: topdesat | wikipedia

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov