Zaujímavosti

Zvyky, ktoré sa po celom svete veľmi líšia 2.


videní: 1.9K

Ľudia po celom svete majú svoj vlastný spôsob, ako robiť veci. Nie je preto žiadnym prekvapením, že určité zvyky, ktorým zvyčajne nevenuješ pozornosť, dokonca aj jednoduché veci, ktoré robíš pri návšteve reštaurácie alebo nakupovaní, by sa v skutočnosti mohli považovať za urážlivé alebo čudné v inom kúte sveta. A niektoré veci, ktoré by sa mohli považovať za urážlivé, napríklad kričanie alebo ukazovanie hnevu na verejnosti, sa v skutočnosti môžu v inej krajine považovať za slušné alebo normálne.

Dojedenie taniera

10 vecí z rôznych krajín, ktoré cudzincom nechávajú otvorené ústa

Ak si hosťom v niečom dome a ponúknu ťa jedlom, dobre si naštuduj, či je dojedenie taniera považované za slušné alebo urážlivé. V Číne sa dojesť všetko jedlo, ktoré sa ti ponúkajú, považuje za znak toho, že máš stále hlad a že ti tvoj hostiteľ nedal dosť. V Indii a Japonsku sa však nedojedenie taniera považuje za urážku hostiteľa, pretože ti nechutilo. Tieto zvyky sa menia v závislosti od národu a krajiny.

Nahota

10 vecí z rôznych krajín, ktoré cudzincom nechávajú otvorené ústa

  • Na niektorých miestach, napríklad v Singapure, je nahota nezákonná a zakázaná do tej miery, že existujú prípady, keď je možné ľudí zatknúť pre nahotu vo svojich domovoch.
  • Niektoré krajiny sú v tomto trochu uvoľnenejšie. Maďarsko je známe svojou kultúrou kúpania a krajina je plná kúpeľov. Nielenže sa vyzliekanie oblečenia na verejnosti považuje za normálne, krajina má dokonca aj kúpele, ktoré zakazujú nosiť plavky , pretože sa zdá, že bránia účinkom, ktoré majú mať kúpele.

Zvyky zdieľania jedla

10 vecí z rôznych krajín, ktoré cudzincom nechávajú otvorené ústa

Niektoré krajiny, ako napríklad Severná a Južná Kórea, majú kultúru zdieľania. Pokiaľ ide o stravovanie s priateľmi, často existuje veľké porcie jedla, ktoré každý pri stole zdieľa a ľudia môžu dokonca používať rovnaké nádoby na zdieľanie jedla. Naopak , na Západe sa to považuje za zvláštne a za nečisté aj pre rodiny.

Kričanie

10 vecí z rôznych krajín, ktoré cudzincom nechávajú otvorené ústa

V  Číne je kričanie na verejnosti úplne normálne. Napríklad, keď ideš jesť, kričanie na servírku sa považuje za úplne prijateľný spôsob, ako upútať pozornosť – koniec koncov nemôžeš očakávať, že čašníci čítajú myšlienky a vedia, čo chceš. Na Západe je to však považované za neúctivé voči zamestnancom a ľudia obyčajne len čakajú, až ich čašník príde k ich stolu.

Záchvaty hnevu

zvyky

Na Západe by žena mohla konať opatrne, keď niečo chce alebo len čakať, kým sa človek sám dovtípi. V Číne je to úplne iná umelecká forma, kde je veľmi bežné, že dospelé ženy majú záchvaty hnevu na verejnosti len preto, aby dostali to, čo chcú, napríklad nové šaty alebo darček. A to nie je niečo, čo sa len jednoducho toleruje: ženy, ktoré pravidelne neprejavujú záchvaty hnevu, aby dostali od svojich mužov to, čo chcú, sa zvyčajne považujú za nedotknuteľné. Toto detinské správanie svojím spôsobom odráža zodpovednosť, ktorú má človek očakávať, keď sa stará o ženy vo svojom živote

Bonus: Aj farby na semafore nie sú rovnaké po celom svete!

10 vecí z rôznych krajín, ktoré cudzincom nechávajú otvorené ústa

V mnohých ázijských jazykoch sa modrá a zelená tradične považovala za odtiene rovnakej farby. Napríklad v Japonsku to spôsobilo komplikácie pri navrhovaní semaforov v krajine. Technicky vzaté, zákon vyžaduje, aby svetlo pre „go“ bolo zelené. Na druhej strane sú svetlo modrá a tmavomodrá farba často považované za odlišné farby (pravdepodobne podobne, ako sa červená a ružová farba považuje za rôzne farby).

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov