Zaujímavosti

Záhadné zmiznutie kráľovnej Nefertiti

Záhadné zmiznutie kráľovnej Nefertiti

videní: 3.5K

Staroveký Egypt bol vždy nevyčerpateľným zdrojom záhad. Mnohé z nich fascinujú ľudstvo dodnes. Je to tiež prípad legendy o krásnej kráľovnej Nefertiti. Stopy o nej sa strácajú potom, ako ju faraón Amenofis VI. opustil. Čo sa skrýva za jej záhadným zmiznutím?

Okolo 14. Storočia pred našim letopočtom, za vlády faraóna Amenofisa IV., známeho aj ako Achnaton, boli zavedené mnohé reformy, ktoré radikálne zmenili spoločnosť starovekého Egypta. Časť zásluh za tieto efektívne reformy, ktoré ešte viac zmodernizovali už aj tak vyspelú egyptskú civilizáciu, si pripísala manželka a hlavná radkyňa faraóna Nefertiti. Kráľovná zmizla z verejného života po zavedení reforiem a sám Amenofis IV. robil všetko preto, aby všetky zmienky o kráľovnej navždy zmizli z dejín. Nariadil zničiť nielen sochy postavené na jej počesť, ale zmazal jej meno aj zo všetkých historických monumentov.

Aj keď sa dodnes vedú debaty a polemiky o pôvode krásnej kráľovnej, Nefertiti je označovaná za prvorodenú dcéru generála Ajeho, najstaršieho brata kráľovnej Tiye-y, prvej manželky faraóna Amenofisa III. Nefertiti, pravým menom Nofretete (v preklade „krása prišla“), prežila detstvo v spoločnosti svojej o 4 roky mladšej sestry Mutbenret, ktorá bola plodom lásky ich otca a jeho druhej manželky.

V roku 1381 pred našim letopočtom, keď mala Nefertiti iba 16 rokov, sa vydala za svojho bratranca Amenofisa, ešte v tom istom roku mu porodila prvého syna a z Amenofisa sa stal faraón. Amenofis IV. nastúpil na trón, keď mal iba 12 rokov, preto sa prvé obdobie jeho vládnutia nieslo v znamení rozhodnutí kráľovnej matky Teje. Netrvalo dlho a faraón si vydobyl autoritu, oslobodil sa spod vplyvu svojej matky a začal obdobie plné radikálnych reforiem v samotnom srdci egyptskej spoločnosti. Nefertiti, ktorá dovtedy žila akoby v úzadí, sa začala aktívne podieľať na týchto významných zmenách. Zmeny okrem iného nastali aj v podobe presunu hlavného mesta Egypt, ktorým sa stalo El-Amarna. Rok po tom, čo kráľovná Nefertiti priviedla na svet nasledovníka trónu – Tutanchamóna – sa manželstvo rozpadlo. Následne sa Nefertiti zhruba ako 30 ročná uchýlila do pevnosti na severe El-Amarny a zostala tam až do okamihu svojej smrti, keď ju faraón otrávil. To je jej posledná stopa.

Zdroj: Wallpaperflare | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov