Zaujímavosti

Jeden z najväčších nekontrolovaných kusov vesmírneho odpadu dopadol na Zem


videní: 2.1K

Jeden z najväčších kusov nekontrolovaného kozmického odpadu spadol späť a pristál na Zemi, prešiel priamo cez Los Angeles a Central Park v New Yorku a pristál v Atlantickom oceáne.

Avšak na niekoľko napätých hodín bola cesta odpadu na opätovný vstup a miesto pristátia záhadou pre tých, ktorí sledovali jeho pád. Čína 5. mája vypustila raketu Long March-5B s bezpilotnou prototypovou kozmickou loďou na obežnú dráhu z vesmírneho strediska Wenchang Space Launch Center v južnej čínskej provincii Hainan.

Jeden z najväčších kusov vesmírneho odpadu opäť dopadol na Zem

Fotografia stanice z lode Skylab 4 pred odletom na Zem

Kozmický odpad predstavuje zbierku objektov na obežnej dráhe okolo Zeme, ktoré boli vytvorené ľudskou činnosťou, no už neslúžia žiadnemu užitočnému účelu. Tieto objekty sa skladajú predovšetkým z vyhorených stupňov nosných rakiet, nefunkčných satelitov a trosiek vzniknutých explóziami a vzájomnými kolíziami týchto objektov. V súčasnosti sú ich v kozmickom priestore evidované tisíce a ich množstvo neustále narastá. Majú potenciál ohroziť fungujúce umelé družice i pilotované kozmické lety a v budúcnosti môžu predstavovať vážnu prekážku pri ďalšom využívaní kozmického priestoru.

Jeden z najväčších kusov vesmírneho odpadu opäť dopadol na Zem

Časť rakety, ktorá dopadla do Texasu v roku 1997

Malú časť kozmického odpadu tvorí napr. aj náhodou stratené vybavenie a prístroje či zámerne astronautmi vypustený odpad počas výstupov do otvoreného vesmíru z kozmickej lode alebo stanice. Takýto odpad zväčša nepredstavuje nebezpečenstvo a bola ním napr. stratená rukavica počas výstupu Eda Whitea pri misii Gemini 10, či kamera stratená astronautkou Sunitou Williamsovou počas výstupu pri misii STS-116.

Prázdna jadrová fáza rakety s hmotnosťou takmer 18 ton je najväčším kusom vesmírneho odpadu, ktorý sa od roku 1991 nekontrolovane zrútil na Zem (11. mája 2020). V dejinách je štvrtým najväčším v histórii. Jediné väčšie kusy boli Skylab v roku 1979, Skylabova raketová scéna v roku 1975 a Salyut 7 v roku 1991. Do tohto zoznamu sa mohol pridať raketoplán Columbia z roku 2003, pretože pri zostupe na Zem sa stal neovládateľným.

Jeden z najväčších kusov vesmírneho odpadu opäť dopadol na Zem

Počítačová simulácia umelých objektov v okolí Zeme

Pri takomto veľkom objekte by husté kúsky, ako sú časti raketových motorov, mohli prežiť návrat a pád na Zem. Akonáhle sa dostanú do nižšej atmosféry, cestujú relatívne pomaly, takže najhorší prípad je, že by mohli spadnúť na dom alebo na obyvateľov. Išlo by ale o lokalizované poškodenie a nie ako v prípade odpadajúcich kusov z lietadla, ktoré dopadajú hocikde.

 

Zdroj: CNN topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov