Zaujímavosti

Carnac a jeho tajomstvo – 1. časť

carnac

videní: 1.8K

6 000 rokov histórie mesta Carnac na severovýchode Francúzska zostalo zaznamenaných vo viac ako 2 500 menhiroch a v pôde, na ktorej sa týčia. V tejto obci sa nachádza najpozoruhodnejšia megalitická stavba sveta. Toto označenie si vyslúžila nielen vďaka svojim rozmerom, ale aj pre záhadné rozmiestnenie skál, ktoré z doposiaľ nezistených príčin zvisle umiestnili do pôdy. Vitajte pri prvej časti dvojdielneho článku o tajomstve, ktoré sa zrodilo zo skál.

V nehostinnom teréne, ktorý obmývajú divoké vody Biskajského zálivu, nás niekoľko radov skál postavených do rovnej priamky núti zamyslieť sa. Autormi týchto podivuhodných skalných monumentov boli pravdepodobne národy z mladšej doby kamennej, ktoré medzi rokmi 6 000 až 2 000 pred našim letopočtom obývali dnešné územie Carnacu. Zdá sa, že rozloženie týchto mohutných skál nie je náhodné. Pravdepodobne sú usporiadané podľa určitej pravidelnej geometrickej schémy, ktorá je podobná megalitickým stavbám nájdeným v iných kútoch Európy. Nachádzame aj isté podobnosti so slávnou pravekou megalitickou stavbou – kruhmi zo skál v Stonehenge vo Veľkej Británii, o ktorej sme v minulosti taktiež písali. Jedna z hypotéz , ktoré sa usilujú o vysvetlenie týchto záhadných stavieb, predpokladá, že slúžili ako astronomické observatóriá. Vznik poľnohospodárstva v mladšej kamennej dobe priviedol viacero ľudských spoločenstiev k tomu, aby si vytvorili veľmi úzke vzťahy ku cyklom ročných období. Už sa nebavíme o sledovaní koristi a presúvania sa za ňou. Postupom času bolo potrebné predpovedať ročné obdobia, aby sa nepremeškalo so žatvou.

Monumentálne objekty v Carnacu svojou jedinečnosťou upútali pozornosť mnohých národov a kultúr. Tisícky rokov po tom, ako boli postavené, ich galskí druidi (ktorým sme taktiež v nedávnej minulosti venovali článok) ako keltská kňazská vrstva, považovali  za posvätné miesta. Poznali druidi skutočnú povahu týchto strašidelných skál, alebo sa rovnako ako my len snažili nájsť odpovede na záhady s nimi spojené?

O hľadaní odpovedí sa budeme – a veríme, že spoločne – baviť v druhej časti článku o Tajomstve Carnacu.

Zdroj: topdesat tourismebretagne

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov