Zaujímavosti

Fakty o slávnych génioch, ktoré sú v skutočnosti falošné


videní: 2.3K

Beethoven sa narodil v chudobe, Mozart zomrel v chudobe a Immanuel Kant nikdy neopustil Königsberg. Čítanie o tom, ako sa géniovia preslávili napriek hroznému detstvu je vždy zaujímavé. Ale veľmi často sú tieto úžasné fakty prikrášlené alebo úplne falošné.

Nikolaj Gogoľ bol blond

6 faktov o slávnych geniónoch, ktoré sú v skutočnosti falošné

Všetci si predstavujeme autora  Mŕtvych duší ako človeka s tmavými vlasmi, ale ukázalo sa, že sa mýlime. Sestra spisovateľa si pamätala, že Gogoľ mal svetlé vlasy, keď bol ešte dieťa, ale postupom času stmavli. Ale ani potom nemal veľmi tmavé vlasy, ako sme zvyknutí. Bol opísaný ako muž s „hustými blond vlasmi po plecia“.

Fakty ukazujú, že Beethoven sa narodil v bohatej rodine

6 faktov o slávnych geniónoch, ktoré sú v skutočnosti falošné

V skutočnosti bol skladateľ druhým synom speváka z kaplnky Bonn a jeho manželky Márie Magdaleny Keverichovej. Ich prvé dieťa neprežilo, čo bolo v tom čase bežné. Beethovenov otec zarobil peniaze ako hudobník, dokonca pracoval pre dvor Clemensa Augusta z Bavorska a rodina žila vo veľmi peknom dome. Viac ako to, úspech skladateľa je založený na tom, čo preňho urobili jeho rodičia. Jeho otec ho chcel zmeniť na druhého Mozarta, takže pre neho najal najlepších učiteľov.

Hans Christian Andersen deti miloval

6 faktov o slávnych geniónoch, ktoré sú v skutočnosti falošné

Často sa hovorí, že Hans Christian Andersen neznášal svoje publikum – deti , pretože kritici poznamenali, že jeho neskoršie diela vyzerali, akoby boli napísané tak, aby oslovovali dospelé publikum. Čiastočne to bolo preto, že nemal svoju vlastnú rodinu a pretože nechcel byť videný iba ako detský spisovateľ .

V živote Andersen deťom nahlas čítal svoje príbehy, ale mal určité limity: nepáčilo sa mu, aby mu sedeli v lone .

Immanuel Kant cestoval mimo Königsbergu

6 faktov o slávnych geniónoch, ktoré sú v skutočnosti falošné

Tolstoj nemal na sebe oblečenie roľníkov

6 faktov o slávnych geniónoch, ktoré sú v skutočnosti falošné

Umelec Iľja Repin je čiastočne zodpovedný za propagáciu imidžu Tolstoja ako muža, ktorý nosil roľnícku košeľu. Keď spisovateľ videl portrét seba samého, nebol veľmi šťastný, zvlášť bol naštvaný tým, že bol zobrazený naboso.

Tolstoj nosil jednoduché oblečenie, ale iba na fyzickú prácu. Fakty vravia, že keď bol doma, mal na sebe celkom bežné oblečenie, ale na rozdiel od oblečenia roľníkov bolo vyrobené z drahých tkanín. A keď sa objavil na verejnosti, mal na sebe vždy pekné a slušné oblečenie.

Mozart nikdy nebýval v chudobe

fakty o génioch

Wolfgang Amadeus Mozart bol skutočne úspešným hudobníkom a zarobil dobré peniaze. Ale fakty ukazujú, že ani on, ani jeho manželka Constanze neboli v nakladaní s peniazmi dobrí : prenajali si luxusný byt, najali sluhov a poslali svojho syna, aby študoval v dobrej internátnej škole. To je dôvod, prečo v čase, keď zomrel, bola rodina v  dlhu, ale mnoho veriteľov sa rozhodlo od nich upustiť.

A pokiaľ ide o Mozartov pohreb, nebol skromný a boli na ňom aj návštevníci. Bol pochovaný v masovom hrobe, ale len preto, že to bola v tom čase tradícia.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov