Zaujímavosti

Vedci našli v archívoch prvý dôveryhodný dôkaz o tom, že niekoho zabil meteorit


videní: 2.1K

Vieš si predstaviť, že jedného pekného dňa vyjdeš z domu, ideš si nakúpiť alebo sa poprechádzať a zrazu na teba padne meteorit?

Dňa 22. augusta 1988, podľa viacerých dokumentov nájdených v štátnych archívoch predsedníctva Tureckej republiky, padajúci meteorit zasiahol a zabil jedného muža a druhého ochromil. Podľa vedcov ide o vôbec prvý známy dôkaz o usmrtení meteoritom. Naznačujú pritom, že v starých archívoch sa takýchto informácií môže nachádzať oveľa viac.

Naša planéta nie je neprekonateľná pevnosť. Je pod neustálym bombardovaním kozmických hornín a odhaduje sa, že denne našu atmosféru kedysi zasiahli milióny meteorov za deň, no väčšina z nich neprežila atmosferický vstup. A preto máme takú rôznorodú krajinu.

Vedci našli prvý dôveryhodný dôkaz o tom, že niekoho zabil meteorit

Podľa databázy NASA však bolo od roku 1988 najmenej 822 objektov dosť veľkých na to, aby mohli explodovať v atmosfére a tým pádom by pršali atmosferické trosky. Niektorí vedci sa domnievajú, že v dnešnej dobe zhorí v našej atmosfére približne 17 meteorov denne. To je trocha pozitívnejšie číslo ako v dobe budovania planéty, však?

Preto by si človek myslel, že niektorý z tých meteoritov prežije pád cez atmosféru a zraní či zabije obyvateľov Zeme, no nestalo sa. Dokonca ani masívny meteorit Čeľabinsk, ktorý v roku 2013 explodoval v atmosfére a pršali z neho kúsky vážiace až 654 kilogramov, nikoho nezabil. Všetky hlásené zranenia boli spôsobené účinkami nárazovej vlny, nie padajúceho meteoritu.

Prvá “označená obeť” bola, bohužiaľ, na nesprávnom mieste. Išlo o muža z Indie, ktorý zomrel pri výbuchu v roku 2016. Podľa odborníkov NASA však tento výbuch nespôsobilo nič mimozemské. Podľa našich najlepších vedomostí teda smrť spôsobená meteoritom predstavuje veľmi mizivé riziko. A hoci neexistuje žiadna “živá” skala na potvrdenie správy z roku 1888, dokumenty sú mimoriadne presvedčivé.

Vedci našli tri samostatné dokumenty popisujúce tento bizarný, no stále tragický incident. V dokumente ide o listy, ktoré napísali miestne úrady a informujú vládu o incidente. 10. augusta juliánskeho kalendára (22. augusta v gregoriánskom kalendári) sa okolo 20:30 večer objavila veľká ohnivá guľa. Potom padali meteority vo forme dažďa asi 10 minút, čo malo za následok smrť jedného nemenovaného človeka a paralytické zranenie druhého.

Vedci našli prvý dôveryhodný dôkaz o tom, že niekoho zabil meteorit

Tím stále rozčleňuje archívy a bude hľadať ďalšie informácie o tejto udalosti. Domnievajú sa, že odpoveď sultána miestnym úradom môže byť v dokumentoch, ktoré ešte nie sú digitalizované a usporiadané. A vzhľadom na to, že tieto listy pochádzajú z oficiálnych vládnych zdrojov a sú napísané miestnymi autoritami, nemajú prečo ich podozrievať z klamlivých informácií.

 

Zdroj: sciencealert topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov