Zaujímavosti

Kráľovstvo čarodejníc Avalon a kráľ Artuš

avalon

videní: 2.4K

Avalon, kráľovstvo čarodejníc, miesto, kde bývala povestná Morgana aj so svojimi sestrami, bol rajom nikdy sa nekončiacej jari. Preslávil ho bájny kráľ Artuš, ktorý tu zahynul na následky smrteľných poranení v bitke pri Camlanne.

Podľa keltskej mytológie bol Avalon odľahlým ostrovom, ktorý obývala Morgana spolu s ďalšími ôsmimi čarodejnicami. Sem priviezli slávneho kráľa Artuša po porážke v bitke pri Camlanne. Tento ostrov je známy aj pod latinským názvom Insula Pomorum – v preklade Ostrov plodov. Je to miesto, o ktorom sa v literatúre píše ako o večne zelenom raji, kde nikdy neprší, ani nesneží a kde bojovníci, ktorí padli v boji, našli miesto svojho posledného odpočinku. Bol to ozajstný raj, hlavne pre svoju miernu klímu a neprítomnosť zla a smrti. Obyvatelia Avalonu boli nesmrteľní, nikdy netrpeli, neboli chorí a ovocie každého druhu tu rástlo samé od seba.

Naozaj existoval kráľ Artuš? Nielen v legendách a rytierskych románoch, ale aj vo waleskej kronike z desiateho storočia Annales Cambriae sa spomína postava nezabudnuteľného hrdinu dux bellorum (vojenského vodcu), ktorý v roku 537 bojoval proti germánskym kmeňom v slávnej bitke na hore Badón. Ďalšia zmienka o tejto postave pochádza z kroniky z deviateho storočia. V latinskom texte Historia Brittonum, diele waleského duchovného nazývaného Nenius, sa Artuš spomína ako ochranca Británie pred inváziou Sasov. Vládca Artuš sa definitívne stal symbolom stredovekého rytierstva, keď ho v roku 1136 preslávilo veľkolepé dielo od Geoffreyho z Monmouthu História kráľov Británie. Práve v tomto diele je zobrazený ako hrdinský vládca hradu Camelot.

V legende sa však nespomína presná geografická poloha Avalonu, aj keď niektoré artušovské tradície tvrdia, že sa nachádzal v Glastonbury v Spojenom kráľovstve, kde sa staroveké pohorie Glastonbury Tor týčilo nad miestnymi močiarmi. Toto tvrdenie je založené predovšetkým na základe kroník Geralda z Walesu. Existujú hypotézy, ktoré tvrdia, že sa Avalon nachádzal na ostrove Aval na britskom pobreží, iné zas presadzujú názor, že bol v Burgh-by-Sands, anglickej oblasti Cumberland pri Hadrianovom vale, či ďalšie, čo spomínajú miesto blízko Camboglanna.

Zdroj: wikipediatopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov