Zaujímavosti

Tajuplný rád ružového kríža. Časť 1

rád ružového kríža

videní: 2.2K

História rádu ružového kríža siaha až do dôb egyptských faraónov a v priebehu dejín sa preslávil svojou rôznorodosťou. Netreba sa preto diviť, že jeho názov prevzali mnohé iné rády, ktorých pôvod ostáva nevyjasnený. Vitajte pri prvej časti článku o rozenkruciánoch.

Počas búrlivého obdobia Európy na začiatku 17. Storočia, keď na kontinente hrozilo vypuknutie tridsaťročnej vojny, sa v rôznych hlavných európskych mestách objavili podivné letáky. Vďaka nim v rokoch 1614 až 1620 celú Európu fascinovala jedna tajomná osoba. Bol to Christian Rosenkreutz, údajný zakladateľ bratstva ružového kríža v 15. Storočí.

Otázkou je, odkiaľ rád ružového kríža pochádzal. Rád rozenkruciánov je duchovným dedičom starovekých škôl poznávania tajomstiev Egypta, ktoré vznikli počas vlády Tutmosa III. okolo roku 1 500 pred našim letopočtom. Obdobie najväčšieho rozkvetu zažívali školy až o 150 rokov neskôr, keď reformistický faraón Amenofis IV. prikázal zrušiť polyteizmus v starovekom Egypte. Odvtedy sa kroky rádu upriamili na západ a rozenkruciánov môžeme nájsť v Grécku, v Ríme a tiež v Jeruzaleme. V roku 802 prišli rozenkruciáni aj do Francúzska, konkrétne do mesta Toulouse. Po krátkej odmlke sa rád v 14. Storočí opäť prebral k životu a prišiel s novými metódami, ktoré potvrdzujú mnohé rozenkruciánske traktáty. Do 18. Storočia však nemôžeme hovoriť o ráde ako takom, pretože spočiatku názov rádu nebol jednotný. Zjednotili sa až na začiatku 18. Storočia. Bolo to obdobie veľkého rozkvetu, čo umožnilo aj založenie mnohých lóží.

Základom rozenkruciánskej náuky je viera, že kľúčom k dosiahnutiu úspechu v životných prekážkach je hľadanie riešení v našom vnútri. Cieľom je oboznámiť človeka so zákonitosťami prírody a vesmíru, ktoré ovplyvňujú nie len jeho ako takého, ale aj jeho okolie, a ta mu pomôcť otvoriť obzory pre lepší život.

Tento rád je skutočne z tých tajuplných. Tak tajuplný, ako bola postava samotného Christiana Rosenkrutza, o ktorej si povieme viac v druhej časti článku.

Zdroj: hermeticfiathometopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov