Zaujímavosti

Vesmír, Červie diery a pohon warp – 2. časť

vesmír

videní: 2.4K

V prvej časti článku sme sa pozreli na túžbu ľudí od nepamäti cestovať naprieč vesmírom. V súčasnosti to však nie je možné a enormné vzdialenosti doposiaľ nevieme prekonávať. V hre je kopec otázok, na ktoré potrebujeme nájsť odpovede. Vitajte pri druhej časti článku venovanému každému človeku, ktorého fascinuje vesmír minimálne tak, ako nás.

Je jasné, že pokiaľ sa niekedy ľudstvo rozhodne uskutočniť výpravu ku hviezdam, bude potrebovať radikálne iný princíp dopravnej techniky, ako máme k dispozícii dnes. Preto sa vedci pokúšali študovať systémy štiepenia jadra a iontového pohonu, avšak obe cesty sa ukázali ako neschodné. Čo však bádateľov v oblasti kozmickej dopravy veľmi zaujalo, je využitie „warp“ pohonu „červých dier“. Nedajú sa vďaka nim síce pozmeniť fyzikálne zákony, ale vedci dúfajú, že sa pomocou nich podarí ľudstvu putá fyzikálnych zákonov ohnúť, či uvoľniť.

Výskum čiernych dier – ako sme v jednom z našich článkov už podrobne popisovali – ukázal, že časopriestor môže byť „ohnutý“ a jeho štruktúra využitá pre kozmické lety. Teória hovorí, že keď časopriestor donútime expandovať za kozmickú loď a zároveň zmrštiť sa pred ňou, budeme môcť efektívne obísť limitujúci faktor svetla. Tým dôjde k bizarnému účinku, kedy kozmickej lodi umožníme dosiahnuť svetelnú rýchlosť, akú by za bežných podmienok nemohla vyvinúť. Aby sme docielili účinku „warpingu“, budeme musieť veľmi presne a starostlivo regulovať nesmierne množstvo energie.

Alternatívna metóda cestovania kozmickým priestorom predstavuje vytvorenie tzv. červej diery, čo je diera v samotnej štruktúre časopriestoru. Laicky povedané, červia diera sa rovná myšlienke skladania priestoru prehnutím, takže sa dve miesta normálne vzdialené ďaleko od seba privedú do tesnej blízkosti. Ak máme na mape body A a B, ich vzdialenosť nesmierne skrátime, ak by sme mapu preložili tak, aby sa body vzájomne dotýkali, teda v podstate by oba body ležali v rovnakom mieste.

Fyzici veria, že sa to dá dosiahnuť správnym využitím časopriestoru. Musíme však prejsť ešte veľký kus cesty, kým sa tieto myšlienky stanú realitou.

Zdroj: topdesat | wallpaperaccess

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov