Zaujímavosti

Číre solárne články by mohli nahradiť kancelárske okná


videní: 1.3K

Konvečné solárne články môžu byť číre, ak sa prepichnú na otvory tenšie ako je šírka ľudských vlasov. Použije sa jedného dňa aj takáto technológia?

Tím, ktorý stojí za prelomom dúfa, že jedného dňa bude možné túto technológiu použiť pri stavbe kancelárskych blokov a budov, ktoré by boli napájané skrz okná. Teda solárne články, ktoré ako okná vyzerajú.

Solaranlage, Strecha, Generovanie, Solárnej Energie

Väčšina solárnych článkov usadených na strechách domácností je nepriehľadná. Čím tmavšie sú, tým lepšie absorbujú slnečnú energiu. Vyrábajú sa z podobného materiálu ako je sklo, nazývaného kryštalický kremík, ktorý je stabilný a skutočne efektívny. Vyplnenie celého povrchu strechy týmito bunkami môže poskytnúť dostatok energie na pohon všetkého, čo sa nachádza pod ňou. Bohužiaľ, pri budovách o veľkosti mrakodrapov alebo väčších kancelárskych centrách takýto scenár nehrozí. Plocha strechy by totižto nenapojila ani jedno poschodie.

Aby sa tento “korporátny” problém vyriešil, vedci z juhokórejského Národného ústavu vedy a technológie hľadali spôsob, ako vytvoriť okná, ktoré dokážu takisto zozbierať slnečnú energiu. Takýto vynález by mohol drasticky znížiť uhlíkovú stopu týchto energeticky náročných budov. Tím zistil, že ak by do kryštalických kremíkových buniek dierovali malinké dieročky, ktoré sú pre ľudské oko neviditeľné, mohli by z nich urobiť priehľadné sklo. A pritom by sa ich účinnosť znížila iba o malé percento.

Priehľadné fotovoltaické články (vpravo) môžu stále dosiahnuť slušnú účinnosť © UNIST

Tradičné fotovoltaické články dosahujú účinnosť 20 percent, zatiaľ čo tieto nové by spravovali 12 percent. To sú podstatne lepšie čísla ako 3 až 4 percentá dosiahnuté inými priehľadnými bunkami. Konečným cieľom je rozšíriť technológiu a obmedziť rastúci dopyt, ktorý si vyžadujú mrakodrapy a vežové bloky. Šlo by predsa len o výmenu okien, nie?

Je veľa vecí, ktoré bude musieť výskumný tím prekonať, ako napríklad zákonné nariadenia. Nové okná musia mať perfektnú mechanickú stabilitu a pevnosť, aby sa nimi mohli nahradiť súčasné okná v budovách. Okrem toho bude musieť táto skupina vymyslieť spôsob, ako zakryť elektródy, ktorými zozbieraná elektrina opúšťa solárny článok. Každopádne je to však skvelý nápad!

 

Zdroj: sciencefocus | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov