Zaujímavosti

Kliatba rodu Erskineov 2. Časť

Kliatba rodu Erskineov

videní: 1.3K

Po tom, ako opát preklial rod Erskineov hroznou kliatbou, sa za života grófa Z Maru nič nestihlo udiať. Zdalo sa, že prekliatie nevyšlo, alebo si aspoň dávalo načas. Uplynulo veľa rokov, než sa udalosti ukázali ako prekliate. Kliatba sa začala napĺňať. Pozrime sa spoločne, čo sa so zakliatym rodom stalo v rámci druhej časti článku Kliatba rodu Erskineov.

V roku 1715 sa potom grófa z Maru pridal k Jakubovi Stuartovi, synovi Jakuba II. Škótskeho, známeho ako „starý uchádzač o trón“. Gróf viedol proti korune neúspešné povstanie jakobitov, ktoré chcelo dosadiť Jakuba na trón. Boli porazení a Marova rodina bola za trest pozbavená pôdy a šľachtických titulov. Tak sa kliatba začala pomaly – ale isto napĺňať. Nie je isté, či to gróf pričítal kliatbe a či si uvedomoval súvislosti. Všetko mohol jednoducho pričítať svojim aktivitám. V každom prípade udalosti, ktoré postihli ďalšie generácie, potvrdili slová kliatby.

Takmer o sto rokov neskôr, v roku 1801, to bol John Francis Erskine, koho postihlo najťažšie bremeno prekliatia a kto zaplatil za vinu svojho dávneho predka. Tri deti, ktoré nikdy neuvidia denné svetlo, sa totiž narodili úplne slepé. Po tom požiar spustošil Alloa Tower – to posledné, čo ostalo zo slávnej rezidencie rodu. V plameňoch zahynula aj Erskineova manželka. Splnila sa tak podstatná časť kliatby a ostali len detaily.

Počas presunu kavalérie týmto krajom ustajnili vojaci kone v polovične zničenej veľkej sále. Neskôr sa v ruinách budovy usídlil tkáč bez príbytku. Približne v roku 1820 bol spozorovaný mladý javor, ktorý sa ujal na troskách sídla Alloa Tower. Prekliatie sa teda naplnilo do posledného riadku.

Naskytá sa nám však množstvo otázok. Skutočne bola kliatba vyslovená v danej podobe? Alebo bola kliatba zosnovaná až po tom, čo sa všetky udalosti udiali? Historické udalosti však nasvedčujú, že povesť o kliatbe je pravdivá. Čo ak bol opát z CambusKennethu len obdarený proroctvom?

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov