Zaujímavosti

Urieknutie: Neškodná povera alebo skutočné čary? 1. časť

Urieknutie: Neškodná povera alebo skutočné čary?

videní: 2.2K

Urieknutie je jednou z najstarších povier. Veľké množstvo týchto prípadov siaha až do dôb starovekého Egypta. Je to taktiež jedna z najpodivnejších foriem kliatby, pretože ju môže spôsobiť iba ten, kto má „urieknuté oko“ resp. špeciálny pohľad, a je zvláštne že sa obvykle prejavuje nezámerne.

Urieknutý pohľad môže kliatbou zasiahnúť hocikoho a hocičo, dokonca i hospodárske zvieratá, plodiny či nehnuteľnosti. Tento druh prekliatia zrejme vyhovuje veľkej časti ľudstva, pretože je známy po celom svete. Po škótsky sa nazýva droch shuil, taliansky mal occhio, arabsky ayin harsha či hebrejsky ayin horeh. Viera v jeho moc je sústredená najviac v okolí Stredozemného a Egejského mora, ale siaha až do severnej Európy, severnej Afriky a na Stredný východ. Urieknutý pohľad sa nedá získať, s touto mocou sa človek musí narodiť. Okrem toho ani nemusí mať zlé úmysly proti objektu urieknutia, stačí len, že obyčajným pohľadom šíri nešťastie. Takou osobnosťou bol napríklad pápež Pius IX., o ktorom sa tradovalo, že kvôli jeho pohľadu ho za každým rohom prenasleduje pohroma.

Týmto pohľadom sú väčšinou vo všeobecnosti „obdarené“ ženy, v krajinách stredozeme hlavne tie modrooké. Takéto ženy bývajú nešťastné, pretože sa na nich ľudia pozerajú podozrievavo a so strachom, niekedy doslova ako na čarodejnice, predovšetkým vtedy, keď dotyčnú komunitu po ich pohľade postihne nejaké nešťastie či pohroma.

Deťom, ktoré sa narodili v takých spoločenstvách, rodičia v obave z urieknutia vštepujú, aby neboli žiadostivé majetku či úspechu susedov. Veria, že zlovestné sily tohto druhu prekliatia pôsobia rovnako nedobre na tých, ktorí disponujú takým pohľadom, ako aj na tých, ktorí sú objektom pozorovania.

Takýto pohľad mával najzhubnejšiu moc predovšetkým v záležitostiach týkajúcich sa plodnosti a úrodnosti. Bez pochýb pre to, že pre život našich predkov mala najväčší význam práve úrodnosť pôdy. Nešťastím bola aj choroba detí, neplodnosť člena rodiny, rovnako tak ako neplodnosť domácich zvierat. Ako sa brániť podľa spomínanému pohľadu ale aj omnoho viac si povieme v druhej časti článku.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov