Video

Záhadné zvuky z hlbín: Bloop 1. časť

Záhadné zvuky z hlbín: Bloop

videní: 4.4K

Oceány su obrovské neprebádané vodné ríše, ktoré už po tisícky rokov vzrušujú ľudskú predstavivosť. Dodnes ostavajú ich nedosiahnuteľné oblasti rovnako tajomné ako nekonečné rozlohy vesmíru. Nedávne aktivity ľudí sa však pokúšajú vrhnúť viac svetla aj do toho, čo sa deje v podmorskom svete v temných hlbinách oceánov. A prišli na viacero zaujímavých a prekvapujúcich faktov. Počul si už o fenoméne zvanom Bloop?

Vedci zistili, že jednou z najlepších foriem získavania informácií o podmorskom svete je práve hydrofónia ako najúčinnejšia metóda. Podmorské mikrofóny sa zaviedli v 60tych rokoch minulého storočia, keď ich začalo vo veľkom počte využívať americké bojové námorníctvo počas studenej vojny. Slúžili na odhalenie sovietskych ponoriek. Stále sú však ideálne na sledovanie, zachycovanie či identifikáciu najrôznejších zvukov ozývajúcich sa pod hladinou oceánov.

Hydrofón je v podstate prijímajúca stanica umiestnená niekoľko sto metrov pod morskou hladinou. V tejto hĺbke faktory ako tlak a teplota zachytávajú zvukové vlny vo vrstve, ktorá sa nazýva „kanál hĺbkových zvukov“, kde sa pohybujú aj tisícky kilometrov bez skreslenia. Zachytené zvuky následne hydrofóny zobrazujú v podobe spektrogramov, ktorých obrazce môžeme analyzovať, vyhodnocovať a porovnávať. Šumy vznikajúce v oceánoch – vyvolané napríklad loďami, ponorkami, veľrybami či záchvevmi zeme – sú časté a dajú sa v podstate jednoducho rozoznať. Ostáva však veľký počet zvukov, ktoré sú pre nás záhadou a nevieme ich identifikovať či vysvetliť.

Tieto zvuky sú väčšinou nízkofrekvenčné a ak ich chce ľudský sluch vnímať, musíme zrýchliť ich prehrávanie. Niektoré zvuky trvajú len niekoľko minút, iné dokonca roky. Odborníci sa domnievajú, že tieto doposiaľ neidentifikované zvuky môžu pochádzať od podmorských sopiek, ľadovcov či dokonca obrovských neznámych živočíchov žijúcich v hlbinách oceánov, avšak žiadna z týchto teórií zatiaľ nebola potvrdená.

Jeden obzvlášť nápadný zvuk zachytený hydrofónmi bol nazvaný ako „Bloop“. Vedci sa domnievajú. Že ho vydáva živý tvor, pretože jeho spektografická schéma ukazuje rýchle striedanie frekvenčnej charakteristiky, ako to zvykne byť prítomné u živočíchov, ktoré obývajú morské hlbočiny.  Aj o tzv. „Bloope“ sa dočítate viac v pokračovaní článku zvuky z hlbín.

Zdroj: Imgur | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov