Zaujímavosti

Svetové oceány sa za 40 rokov oteplili o 450 %, blíži sa koniec?


videní: 2.2K

Za posledné tri desaťročia oceány absorbovali toľko energie, aká by prúdila svetom, keby na Zem dopadlo 3,6 miliardy atómových bômb ako v Hirošime. Blíži sa náš koniec?

Všetky oceány na svete dvíhajú svoj imaginárny varovný prst pred rastúcim teplom, ktoré má ničivé následky pre morský život. Globálny tím vedcov sledoval teploty hladiny oceánu až do hĺbky 2 000 metrov. Štúdia uverejnená v časopise Advances in Atmospheric Sciences , ukázala, že posledné desaťročie boli najteplejšie v histórii globálnych teplôt oceánu.

Svetové oceány

Štúdia porovnávala údaje o teplote oceánov za posledné tri desaťročia (1987 – 2019) s tromi desaťročiami pred tým (1955 – 1986) a zistila, že miera otepľovania sa zvýšila o 450%, čo odráža výrazné zvýšenie miery zmeny klímy. Väčšinu z toho ale spôsobil práve človek.

Pomocou bežnej energetickej jednotky vo fyzike absorbovali oceány za posledných 25 rokov 228 sextiliónov joulov tepla. To je ekvivalent výbuchu atómovej bomby v Hirošime, ktorú by si musel vynásobiť 3,6 miliárd-krát. To je nezvratný dôkaz globálneho otepľovania.

Svetové oceány

Skutočnosť, že sa oceány stále otepľujú, má celý rad negatívnych dôsledkov. Podľa vedcov to spôsobuje morské tepelné vlny, poháňa hurikány, zapríčiňuje pobrežné lejaky a zvyšuje riziko kvitnutia škodlivých rias, ktoré produkujú toxíny. Podľa výskumníkov to tiež prispieva k vlnám horúčav na súši.

Ako vznikne z teplého oceánu hurikán?

Najprv musí byť vyhriate more aspoň na 26,5 °C, najmenej do hĺbky 70 metrov. Keďže túto teplotu majú moria až koncom leta, trvá hurikánová sezóna od neskorého leta do neskorej jesene. Keď je more takto vyhriate, začne sa voda vyparovať. Keď sa dostane vyššie, začne sa točiť, pričom jej musí dopomôcť aj veľký búrkový oblak supercela. Na rovníku k tomuto efektu nedochádza, preto tam hurikány nevznikajú.

Svetové oceány

Priemerná teplota horných 2000 metrov oceánov sa podľa štúdie zvýšila o 0,12 stupňov Celzia. Predstav si, že do drezu naleješ hrniec horúcej a studenej vody. Studená voda sa automaticky zohreje a už nikdy si nedáš pohár osviežujúcej vody. Nepríjemný pocit však?

Napriek tomu ešte existuje nádej, že sa rýchlosť otepľovania zníži. Ak ľudstvo podstúpi správne kroky v oblasti zmeny klímy, máme šancu na zvrátenie.

 

Zdroj: zmescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov