Zaujímavosti

Južná Afrika a typickí Sangomovia (Šamani)

Južná Afrika a typickí Sangomovia (Šamani)

videní: 2.4K

Hlboko v srdci Južnej Afriky už po stá, ba možno aj tisícročia existuje tradícia liečiteľstva a veštenia hlboko spojená s africkou kultúrou a rešpektovaná dnes rovnako – ak nie viac – ako v minulosti. Je reprezentovaná mimoriadnymi schopnosťami sangomov, teda šamanov.

Sangomovia sú uctievanou alternatívou modernej medicíny a ich predpovede udivujú svojou až mrazivou presnosťou. Odhaduje sa, že v súčasnej dobe pôsobí zhruba 200 000 šamanov či veštcov a pomáhajú viac než 84 percentám juhoafrickej populácie. Pozrime sa do tohto sveta trošku bližšie.

Rola sangomov nie je vyhradená ale v podstate sa dá rozdeliť do dvoch skupín či do dvoch základných kategórií. Rozšírenejšia je skupina veštec, ktorý je orientovaný na predkov, s ktorými komunikuje spravidla v tranze a ktorí mu pomáhajú predpovedať budúcnosť. Druhým typom je bylinkár označovaný tiež ako doktor, ktorý k liečbe používa tradičné metódy a neodvoláva sa na pomoc záhrobia a predkov. Uvedené typy sa však zvyknú navzájom prelínať, pretože veštec často pôsobí aj ako bylinkár a naopak.

Veštba začína prechodom veštca do tranzu. Tohto stavu vie dosiahnuť prostredníctvom širokej škály rituálnych metód, ako je napríklad rytmické bubnovanie, tlieskanie a tanec, inhalovanie rastlinných výparov (muti), šňupanie či vdychovanie vône spaľovaného kadidla nosom (indumba). Dôležité je taktiež to, ako je sangoma odetý a ozdobený. Často nosí zložitú čelenku zo pštrosích pier a jeho telo zdobia hrkátka či koralky.

Sangoma, ktorý je v tranze a do jeho tela vstupujú predkovia, podlieha rytmu, často sa začína triasť a má nepravidelný dych. Oba tieto stavy údajne otvárajú telo i dušu, aby do nich mohli vstúpiť predkovia. Sangomovia následne použijú „kosti“ (mušle, mince a pod.) ako súčasť vešteckého rituálu. Šaman ich vrhá na podložku z kože a výkladom vzájomnej polohy „kostí“ následne získava informácie pre veštbu či liečbu.

Časté splnenie vešteckých výrokov sangomov a ich neuveriteľné liečebné úspechy príslušníkov západných kultúr stále prekvapujú a ohromujú.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov