Zaujímavosti

Desivé hrady a zámky: Škótska pevnosť Glamis Castle

Desivé hrady a zámky: Škótska pevnosť Glamis Castle

videní: 2.1K

Stáročné pevnosti boli vždy zahalené rúškom tajomstva. Ich steny si pamätajú tak mnoho narodení, ako aj mnoho úmrtí. V minulých článkoch sme Vám priniesli príbehy a legendy duchov, ktorí sa údajne pohybujú po miestach ako je londýnsky Tower, Windsorský zámok či škótsky Edinburgh. V tomto článku sa pozrieme na ďalšie legendami opradené miesto – škótsku pevnosť Glamis Castle.

Škótsku pevnosť s názvom Glamis Castle pripomína v diele – tragédii – Macbeth aj William Shakespeare. Tajomné udalosti odohrávajúce sa na tomto mieste však – podľa svedkov – existujú aj mimo divadelných dosiek. Jedna z mnohých legiend hovorí o lordovi z Glamisu a o jeho nekalých skutkoch, o jeho spolčení s diablom a ich hazardnej hre. Gróf Fúzač alebo tiež Hriešny lord, ako ho prezývali, bol násilník, veľký hráč a pijan. Príbeh hovorí o tom, že jedného večera, keď nezohnal nikoho, kto by si s ním zahral karty, prehlásil, že si zahraje hoci aj s diablom. Netrvalo dlho a ozvalo sa klopanie na dvere. Objavil sa vysoký muž s bradou odetý v čiernom a spýtal sa lorda, či ešte stále hľadá niekoho, s kým by si zahral.

Keď sluhovia započuli výkriky a rozhadzovanie nábytku po miestnosti, jeden sa odvážil nazrieť dnu cez kľúčovú dierku aby zistil, čo sa vlastne v miestnosti deje. Pristihol ho však pri tom jeho pán. Keď sa lord Glamis vrátil, tajomný cudzinec už v miestnosti nebol. Zmizol a vzal so sebou dušu šľachtica, ktorý prepadol hazardným hrám. Lord do piatich rokov zomrel a tvrdí sa, že jeho opitý a strýznený duch dodnes blúdi v hrade a snaží sa vrátiť do izby, aby pokračoval v hre s diablom.

To však o tomto hrade nie je všetko. Je tiež domovom ducha Janet Douglasovej, manželky šiesteho lorda Glamisu. Po jeho náhlej smrti bola obvinená z vraždy a čarodejníctva, a to bez akéhokoľvek dôvodu. Bola postavená pred súd, ktorý ju uznal vinnou. V roku 1537 bola popravená a traduje sa, že do dnes blúdi sálami tohto hradu. Nech už títo duchovia majú akékoľvek motívy, pravdepodobne sa budú i naďalej pohybovať po „svojich“ trasách.

Zdroj: Flickr | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov