Zaujímavosti

Agatha Christie a jej záhadné zmiznutie. Mal v tom niekto prsty?

Agatha Christie

videní: 3.2K

Ľudia miznú každý deň. Niekedy z vlastnej vôle, inokedy nie. Pokiaľ však ide o známu osobnosť, vždy sa vynorí množstvo teórií. Ak však zmizne autorka mega úspešných detektívnych príbehov, senzácia je ešte väčšia. Inak tomu nebolo ani pri – nazvime to – dočasnom zmiznutí bestsellerky menom Agatha Christie. Do svojej smrti svoje zmiznutie vysvetľovala stratou pamäti. Ako to však naozaj bolo?

Agathu Christie nemusíme asi nikomu predstavovať. Svetoznáma autorka sa preslávila detektívkami opradenými rôznymi záhadami. Raz sa však sama dostala do role jednej veľkej záhady. Tou záhadou bolo jej dočasné zmiznutie. Príhoda sa však nikdy nevysvetlila. Príbeh, ktorý by mohol byť podkladom pre jej ďalšiu detektívku.

Christie zmizla 3. decembra roku 1926. Pri vyšetrovaní sa polícia pýtala jej manžela Archieho na alibi. Musel priznať, že víkend strávil s milenkou. Od tohto okamihu začala polícia pracovať s verziou, že Archie sa mohol svojej manželky zbaviť, respektíve sa Agatha mohla potenciálne zabiť.

Okamžite bolo zahájené rozsiahle pátranie po známej spisovateľke. Na druhý deň sa objavil jej prázdny automobil. Našli sa v ňom rozhádzané osobné veci autorky. Vozidlo sa nachádzalo v blízkosti lomu a jazera. To podporilo tvrdenie, že Agatha Christie spáchala samovraždu. A to o to viac, že práve toto jazero sa stalo dejiskom utopenia v jednom z jej románov. Polícia prehľadala jazero, telo sa však nenašlo.

Stovky dobrovoľníkov prečesávali okolie. Po Agathe ani stopy. Tlač zaplnili jej fotografie s výzvou polície o akékoľvek informácie o nezvestnej osobe. Výsledkom bolo nájdenie Agathy v jednom z yorkshirských kúpeľov, kde sa inkognito ubytovala.

Podľa oficiálnej verzie trpela stratou pamäte následkom úmrtia svojej matky. Znelo to však skôr ako výhovorka ako realita. Verejnosť zostala v pochybách. Až do svojej smrti v roku 1976 Christie neprezradila motívy ani okolnosti svojho zmiznutia. Nezmienila sa o tom ani vo svojich memoároch, ani vtedy, keď sa jej na to priamo pýtali. Čo sa v tú osudnú noc stalo, bude zrejme navždy záhadou.

Zdroj: minutemedia | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov