TOP 10

TOP10: Budovy, ktoré ťa zavedú do paralelného vesmíru

budovy

videní: 2.0K

Každý z nás už počul o 7 divoch sveta. Tieto budovy síce nepatria do spomínaného rebríčka, no stále dokážu zaujať svojou architektúrou, ktorá ti doslova vyrazí dych.

Tieto budovy sa vyznačujú najmä netradičnou architektúrou, ktorá je okúzľujúca. Architekti sa pri ich navrhovaní vôbec nekrotili a svoju fantáziu nechali pracovať na plno. A výsledok? Ten hovorí sám za seba. Nasledujúce budovy u teba zanechajú zmiešané pocity. Pri mnohých z nich si budeš myslieť, že pochádzajú z nejakého paralelného vesmíru.

Atomium – Brusel | Belgicko

Každý, kto vidí túto budovu si myslí, že je to obrovská socha z kovu. V skutočnosti je to však plne funkčná budova. Nachádza sa tu reštaurácia a múzeum. Budova symbolizuje základnú bunku kryštalickej mriežky železa – tá je zväčšená 165 miliárd krát.

„Mesto umení a vied“ – Valencia | Španielsko

Vynikajúci príklad modernej architektúry. Budova sa nachádza priamo na vode v strede parku vo Valencii. Vyzerá naozaj futuristicky. Celý komplex sa skladá z 5 budov: kryté námestie, kino IMAX, park, vedecké múzeum a oceánografický park.

Centrum Hejdara Alijeva – Baku | Azerbajdžan

Jedná sa pravdepodobne o najkrajšiu a najuznávanejšiu budovu v Baku. Navrhla ju skvelá architekta – Zaha Hadidová. Tá je známa svojou láskou k „mimozemským“ tvarom. Vo vnútri sa nachádza množstvo výstav a kancelárii.

Emporia (nákupné centrum) – Malmö | Švédsko

Najväčšie nákupné centrum v Škandinávii. Vyznačuje sa najmä svojou nevšednou architektúrou. Dvojité vysoké steny zo skla obklopujú štrbinu, ktorá pretína budovu. Vytvára to naozaj zvláštny dojem – ľudia majú pocit, ako by sa celá budova rúcala…

Muralla Roja – Calp | Španielsko

V južnom Španielsku sa nachádza takýto zaujímavý bytový dom. Jeho názov sa dá preložiť ako „červená stena“. Budova jasne poukazuje na populárnu achritektúru v oblasti arabského Stredomoria.

ArtScience Museum – Singapur

Toto múzeum je jednou z hlavných atrakcií Singapuru. Jeho tvar pripomína lotosový kvet. Tri mrakodrapy v pozadí s loďou na vrchole – Marina Bay Sands – luxusný hotel, ktorý je ďalším architektonickým majstrovským dielom, ktoré môžeš v Singapure vidieť.

Capital Gate – Abú Zabí | Spojené arabské emiráty

Jedna z najvyšších budov v hlavnom meste Spojených arabských emirátov. Guinessova kniha rekordov dokonca certifikovala Capital Gate ako „najviac naklonenú vežu, ktorú postavil človek“. Veža je naklonená o neuveriteľných 18 stupňov (pre porovnanie, Šikmá veža v Pise je naklonená „iba“ o 4 stupne).

Markthal – Rotterdam | Holandsko

„Trhová hala“ v Rotterdame je najkrajšia na svete. Dokonca na jej otvorenie prišla samotná holandská kráľovná. Trh sa nachádza vo vnútri obytnej budovy tvare oblúka. Vnútro budovy je vyzdobené rôznymi umeleckými dielami. Aj kvôli tomuto ju mnohí nazývajú Sixtínskou kaplnkou v Rotterdame.

Guggenheimovo múzeum – Bilbao | Španielsko

Jedná sa o jednu z najpozoruhodnejších budov na svete v štýle dekonštruktivizmu. Architekt Philip Johnson túto budovu opísal ako „najväčšiu budovu nášho času“. Múzeum má stále aj dočasné výstavy. Stála expozícia je venovaná umeniu 20. storočia.

Kunsthaus Graz – Graz | Rakúsko

Táto galéria moderného umenia sa nazýva „Friendly Alien“. Niektorí ľudia prirovnávajú tvar budovy k srdcu veľryby, prípadne vzducholodi. Okrem toho táto budova v noci svieti.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov