Zaujímavosti

Tichomír Milkin: Básnik, ktorého ukameňovali

Tichomír Milkin: Básnik, ktorého ukameňovali

videní: 3.1K

Tichomír Milkin žil v rokoch 1864 až 1920. Bol katolíckym kňazom, skladal básne, písal do novín, prekladal a po vytvorení Československej republiky sa dal na politickú dráhu. Práve to sa mu stalo osudným. Jeho pravé meno bolo Ján Donoval a osudným sa mu stalo predvolebné zhromaždenie v marci roku 1920. Ľudia do neho hádzali kamene a ťazko ho zranili.

Volal sa Ján Donoval, ktorý tvoril pod básnickým pseudonymom Tichomír Milkin. Bol katolíckym kňazom. Po dokončení štúdia teológie v Ostrihome dlhé roky pôsobil ako kaplán alebo administrátor. Administrátor je dočasný správca fary. Najprv to boli Radošovce, potom ďalšie dediny na západnom Slovensku ako Gbely, Brodské, Dojč… Mal už 35 rokov, ale fary sa doposiaľ nedočkal.

Donoval mal národné uvedomenie v sebe už na gymnáziu. A tí – ako už vieme – nemali na ružach ustlané. Napokon sa mu dostalo pocty a udelili mu faru v Smolinskom, kde zostal až do svojej smrti. Donovalovi sa oveľa viac darilo v poézii. So svojou tvorbou začal už počas štúdia na gymnáziu. Najprv po maďarsky. Ako septimán sa zoznámil s tvorbou slovenského barda Jána Hollého a začal tvoriť v slovenčine a napodobňoval jeho poéziu. Stal sa najvýraznejšou postavou medzi dvoma básnickými generáciami – a to hviezdoslavovou a slovenskou modernou. Do poézie priniesol subjektívne prvky i erotické motívy, čo bolo vzhľadom na tú dobu a na jeho povolanie mimoriadne odvážne. Pôsobil aj ako prekladateľ, literárny kritik a historik literatúry.

Po vzniku Československej republiky sa Donoval rozhodol angažovať na politickej scéne. Bol stúpencom československej štátnej jednoty, čím si vyslúžil nenávisť ľudákov. Bolo to veľmi búrlivé obdobie.

V marci 1920 Donoval rečnil na predvolebnom zhromaždení v Lakšárskej Novej Vsi. Ľudáci hádzali do neho kamene a ťažko ho zranili. Na následky zranení zomrel. Mal necelých 56 rokov. V jednej, zo svojich básní napísal:

 

„Ja celý ten svet ľúbim, ľúbim vrelo

A v tisíc srdciach nenie miesta pre mňa,

Ja dobre činím, komu len mi možno,

A dobre prajem všetkým ľuďom ozaj

A mne nik, ach nik v celom šírom svete.“

Zdroj: Pexels | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov