Zaujímavosti

Slovensko má čo ponúknuť! Neuveríš, že tieto miesta sú u nás

Slovensko

videní: 4.0K

Slováci radi navštevujú rôzne zaujímavé zahraničné destinácie. Ak sa povie dovolenka, málokto uvažuje o spoznávaní krás našej krajiny. To je však chyba. Aj Slovensko má čo ponúknuť. Tu je preto TOP5 miest na Slovensku, ktoré vyzerajú, ako keby sa nachádzali úplne inde. Ktoré navštíviš najbližšie?

5. Slovenská púšť

Je to neuveriteľné, no na Slovensku máme naozaj púšť. Nie je to síce Sahara a nemá niekoľko stoviek kilometrov štvorcových, no je blízko a vidieť sa ju určite oplatí. Volá sa Šranecké piesky a nájdeme ju v okrese Malacky. Toto územie vzniklo vďaka vetru, ktorý vyfukoval piesok z rieky Moravy.

slovensko

4. Slovenské Rio de Janeiro

Ak chceš vidieť veľkú sochu Ježiša Krista, už nemusíš cestovať až do Brazílie. Nájdeš ju aj u nás. Konkrétne nad obcou Klin pri Oravskej priehrade. Socha je vysoká asi 10 metrov a váži až 23 ton. Na svete existuje, okrem tej slovenskej, už iba jedna kópia slávnej sochy a tá je v Lisabone. Za takýto unikát vďačíme dvom mužom – Petrovi Ganobjakovi (ľudový rezbár) a Jozefovi Srokovi (podnikateľ).

slovensko

3. Slovenský Veľký čínsky múr

Neuveriteľné? Ale je to pravda. Veľký čínsky múr mame aj na Slovensku a meria až 60km. Rozprestiera sa od vrchu Sitno až po rieku Ipeľ. Ako je možné, že o takomto skvostné väčšina Slovákov netuší? Múr je momentálne vo veľmi zlom stave. Keďže pravdepodobne pochádza až z 4. storočia, podpísal sa na ňom zub času a je zarastený trávou a burinou. Niektoré pramene udávajú ešte staršie dátumy vzniku tohto múra, a tak je celkom pravdepodobné, že môže byť dokonca starší ako originálny Veľký čínsky múr.

slovensko

2. Slovenské Machu Picchu

Možno je to o individuálnom vnímaní, no Čabradský hrad naozaj veľmi pripomína Machu Picchu. Všimol si to aj Filip Kulisev, fotograf a cestovateľ, ktorý je autorom knihy Amazing Planet. Jeho kniha zožala svetový úspech. Jeho zábery z dronu ukazujú, že veci vyzerajú z vtáčej perspektívy úplne inak. Prvá zmienka o hrade Čaraď pochádza z roku 1276 a nájdeš ho neďaleko Veľkého Krtíša. Dnes je z neho nádherná zrúcanina a je neuveriteľné, že o ňom vie tak málo ľudí.

slovensko

1. Slovenský Grand Canyon

A dokonca nie je iba jeden. Slovensko ukrýva rovno dve miesta, ktoré pripomínajú americký Grand Canyon. Prvým je Zádielska tiesňava, ktorú tiež volajú “najkrajšie miesto slovenska”. Nachádza sa neďaleko Rožňavy v Slovenskom Krase. Druhým miestom, ktoré sa ponáša na Grand Canyon sú takzvané Dúpence v Hontianskych Tesároch. Ide o akýsi prírodný labyrint. Je k nemu ťažší prístup, no ľudí toto miesto fascinuje už veľmi dlho. Dokonca vzniklo aj mnoho hypotéz o vzniku tohto unikátneho miesta. Niektoré zahŕňajú dokonca aj mimozemské civilizácie.

slovensko

Zdroj:  Youtube | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov