Zaujímavosti

Muž, ktorý vyšľachtil Labradoodle hovorí, že je to omyl!


videní: 12.4K

Wally Conron hovorí, že vytvoril  Frankensteinovo monštrum, keďže neetickí chovatelia teraz robia hybridov s vážnymi zdravotnými problémami. Píše The Guardian. Pred tromi dekádami Wally Conron spáril dve nepodobné zvieratá, aby vypustil tvora, ktorého svet nikdy nevidel. Dnes hovorí, že je to jeho „životný omyl“: „Otvoril som Pandorinu skrinku a vypustil Frankensteinovo monštrum“. Tou paródiou bol labradoodle…

labradoodle

Pixabay

Výsledné šteniatko dostalo meno Sultan a bolo považované za vhodné pre jeho úlohu

Conron sa rozhodol spáril pudlíka a labradora. Reagoval tak na požiadavku od slepej ženy na Havaji, ktorá potrebovala vodiaceho psa, ktorý by nedráždil alergiu jej manžela. Ako prvé vyskúšal pudlíky, ale tým chýbala osobnosť požadovaná pre prácu – vodenie majiteľa. Riešením bol „pes s pracovnými schopnosťami labradora a kožuchom pudla,“ povedal.

Našiel labradora-mamu a pudlíka-otca a výsledné šteniatko, nazvané Sultan a to bolo považované za vhodné pre úlohu.

 

Labradoodle – nealergické plemeno. Dopyt po nich začal stúpať

Zdá sa, že pri nasledujúcich snahách o budovanie značky vznikol problém. Podľa ABC, Sultánovi dvaja súrodenci spolovice pudlíky a spolovice labradory, mali problém nájsť domovy. Takže Conron, ktorý pracoval pre asociáciu vodiacich psov, teraz známu ako Guide Dogs Victoria, hľadal pomoc na PR oddelení. Povedal: „Môžete kontaktovať médiá a povedať im, že sme vyšľachtili špeciálne plemeno? Plemeno volané labradoodle – je nealergické“.

Dopyt po labradoodle stúpal. „Meno tohto nového hybridného plemena bolo základným predajným bodom,“ povedala pre ABC Jessica Hekmanová, expertka na toto plemeno. Znamenalo to, že ľudia mohli povedať viac než len „je to kríženec“.

„Keď niečomu dáte super meno, vtedy sa to zmení na nový „skvelý príbeh““, povedala Hekmanová.

 

Conronova ľútosť – zdravotné problémy sa vyskytujú veľmi často

Conronova ľútosť pramení z niečoho, čo on popisuje ako: „neetickí, bezohľadní ľudia, ktorí chovajú týchto psov a predávajú ich za veľké peniaze“, aj keď ako on hovorí, zdravotné problémy sa vyskytujú veľmi často. „Myslím si že drvivá väčšina z nich sú buď bláznivé, alebo majú dedičné problémy,“ uvádza Conron.

Vysvetlil svoje obavy o dizajnérskych psoch – potomok dvoch rozličných čistokrvných plemien – pre Psychology Today v roku 2014: „Všetci títo chovatelia naskočili na módnu vlnu a krížia akýkoľvek druh psa s pudlom bez obáv z možných zdravotných dopadov,“ povedal. „Je toľko krížencov pudla, ktorí majú problémy s očami, bedrami, lakťami a veľa ich má epilepsiu.“

 

Conronove obavy – Barack Obama zvažoval zadovážiť si labradoodle

Conron povedal, že bol znepokojený, keď sa dopočul, že Barack Obama zvažuje zadovážiť si labradoodle. Radšej mu napísal list, kde mu radil od toho ustúpiť. Nie je jasné, či prezident poslúchol, ale rodina Obamových má nakoniec pár Portugalských vodných psov, tiež známych ako hyperalergénnych.

Nie každý zdieľal Conronove obavy. Veterinár povedal pre BBC, že labradoodle sú zvyčajne „šťastné, zdravé psy“ a pokryli voľbu obľúbených plemien. „Barney má napríklad perfektný mix  láskyplnosti, inteligencie a všetkého, čo potrebuje,“ povedala nadšenkyňa labradoodla Martha Wattonová.

Predsa len jedna veľká nevýhoda: od cavoodle k schnoodle a k goldendoodle, zdá sa, že labradoodle popohnal prepuknutie ďalších mien.

 

Zdroj: The Guardian | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov