TOP 10

TOP 10: Ostrovy, ktoré skrývajú množstvo tajomstiev

ostrovy

videní: 4.3K

Keď sa zamýšľame nad perfektnou dovolenkou, množstvo z nás si predstaví rôzne tropické ostrovy. Niektoré však v sebe skrývajú omnoho viac, ako tie ostatné.

Ostrovy, ktoré si dnes spomenieme v našom rebríčku, si jednoducho zaslúžili osobitný článok. Skrývajú v sebe množstvo tajomstiev a niektoré z nich dokonca aj poklady. Poďme sa teda spoločne pozrieť na týchto 10 ostrovov, ktoré zaujímajú rôznych bádateľov.

Goqui Island

Ostrov Goqui je dokonalým príkladom toho, že ak prírodu necháme na pokoji, dokáže prežiť aj bez človeka. Táto rybárska dedina bola opustená po tom, čo sa rybári presťahovali na pevninu. Matka príroda sa tak postarala o všetky budovy a ulice tejto malej rybárskej dediny.

Maurícius a jeho ilúzia “podvodného vodopádu”

Ostrov Maurícius je krásne miesto. Nazývajú ho aj tropickým rajom. Jeho jedinečné prírodné zdroje dokázali vytvoriť úžasnú ilúziu. Pri pohľade zhora to vyzerá tak, ako by bol v okolí ostrova pod vodou obrovský “podvodný vodopád”.

Hadí ostrov

Hadí ostrov. Výstižný názov, ktorý má svoj logický dôvod. Tento ostrov je totižto domovom jedného z najviac jedovatých hadov na svete – Bothrops insularis. Vedci odhadujú, že na tomto ostrove žije približne 4000 hadov. To znamená, že na každom metri štvorcovom žije jeden had. Toto miesto je tak nebezpečné, že brazílska vláda zakázala akékoľvek návštevy tohto ostrova. Tento ostrov určite môžme zaradiť aj medzi najnebezpečnejšie ostrovy na našej planéte.

Bouvetov ostrov

Bouvetov ostrov je pravdepodobne najodľahlejší ostrov na celej planéte. Nachádza sa na najjužnejšom mieste v Atlantickom oceáne. Z dôvodu úplnej izolácie bol objavený hneď niekoľkokrát. Prvý objav patrí Jeanovi Baptistovi Charlesovi Bouvetovi de Lozierovi. Ten ostrov videl už v roku 1739, jeho informácie však boli nepresné a nikto tak tento objav nemohol potvrdiť. V roku 1808 naň narazil britský rybár James Lindsay a nazval ho Lindsay Island. O 17 rokov neskôr ho opäť “objavil” ďalší rybár a dostal meno Liverpoolský ostrov. Nakoniec po mnohých rokoch sporov nastala spravodlivosť. V roku 1971 potvrdené oficiálne meno ostrova – Bouvetov ostrov a jeho nájdenie sa pripisuje Jeanovi-Baptistovi.

Clippertonov ostrov

Clippertonov ostrov je malý korálový atol, ktorý má rozlohu iba 7 km štvorcových a nachádza sa v Tichom oceáne. Toto miesto je vzdialené tisíce kilometrov od akejkoľvek pevniny. Začiatkom 20. storočia sa na ostrove ťažilo guáno (nahromadené exkrementy morských vtákov za dlhšie časové obdobie). Okolo roku 1910 žilo na ostrove približne 100 ľudí vrátane žien a detí. Každé 2 mesiace ostrov navštevovala loď, ktorá ho zásobovala potravinami. V roku 1914 však prišla posledná loď – kvôli mexickej občianskej vojne sa tak trocha na obyvateľov tohto malého ostrova zabudlo. Na ostrove sa nenachádzali žiadne lesy ani poľnohospodárska pôda. V roku 1917 miestom preplávala americká loď, ktorej sa podarilo zachrániť posledných živých obyvateľov – 3 ženy a 8 detí (všetky vážne podvyživené).

Ernst Thälmann Island

Tento ostrov sa nachádza v blízkosti Kuby. V roku 1972 hostil kubánsky vodca Fidel Castro vzácnu návštevu z Východného Nemecka – Ericha Honeckera. V tej dobe bol ostrov premenovaný na Ernst Thalmann Island a Fidel ho daroval Nemeckej demokratickej republike. Po páde Berlínskeho múru sa Východné a Západné Nemecko stalo jednou krajinou, no v žiadnych dokumentoch sa tento ostrov nikdy nespomínal. Oficiálne je darovanie tohto ostrova považované za symbolické, ale ak sa nad tým teoreticky zamyslíme, tak je to posledné územie, kde sa ešte stále nachádza “Východné Nemecko”, teda Nemecká demokratická republika.

Atol Palmyra

Atol Palmyra je tvorený z koralov a patrí medzi najodľahlejšie miesta na Zemi. Má krásne lagúny, ktoré sú pokryté hustými dažďovými pralesmi. S ostrovom sa spája aj množstvo povier, pretože v jeho blízkosti zmizlo niekoľko lodí. Ako ho chceš navštíviť, musíš získať osobitné povolenie, ktoré taktiež obmedzuje aj množstvo návštevníkov, ktorí na tento ostrov môžu prísť.

Vulcan Island

Na severe Filipín sa nachádza jazero Taal. V tomto jazere sa nachádza ostrov. Uprostred toho ostrova je ďalšie jazero, ktoré vlastne zaplnilo kráter sopky. To však stále nie je koniec. Uprostred tohto zaplaveného kráteru sa nachádza ďalší ostrov – Vulcan Island. Ako by sme písali o ruskej matrioške…

Fort Carol

Sníval si niekedy o vlastníctve celého ostrova, no myslel si si, že je to možné len pre extrémne bohatých ľudí? Možno ťa prekvapíme, ak ti povieme, že niektoré ostrovy sú finančne dostupné takmer pre každého, no ľudia o ne nemajú záujem. Jedným z takýchto ostrovov je Fort Carol, ktorý je extrémne lacný. Táto pevnosť bola postavená americkou vládou, no medzi tým sa dostala do rúk súkromného investora. Majiteľ plánoval tento ostrov premeniť na rekreačné centrum s hotelom, reštauráciou a kasínom, no to sa ukázalo ako nemožné. V priebehu rokov sa totižto na opustený ostrov nasťahovalo množstvo vtákov, ktoré tak celý ostrov obsadili. Úrady na majiteľa zatlačili – pri výstavbe by totižto musel brať ohľad na vtáky, ktoré by nesmel nijako vyrušiť. Preto sa rozhodol, že od svojich plánov upustí a ostrov radšej predá, keďže pre neho nemá žiadnu hodnotu…

Sokotra

Zdá sa, že ostrov Sokota patrí k inej planéte. Niektorí ľudia totižto veria, že tento ostrov je vlastne Edenova záhrada. Tento ostrov bol tak dlho v izolácii, až sa stal domovom mnohých rastlín, ktoré nenájdeme nikde inde na Zemi. Napríklad tento strom v tvare dáždnika.

BONUS: Diavik Diamond Mine

Celý ostrov v podstate pozostáva z jednej veľkej diamantovej bane. Diavik Mine sa nachádza v severnej Kanade a baňa bola otvorená pred 15 rokmi. Odvtedy sa v nej vyťažilo približne 100 miliónov karátov diamantu, čo je približne 20 ton diamantov.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov