Zaujímavosti

Mačky sú pevne spojené so svojimi majiteľmi

mačky

videní: 2.7K

Mačky majú povesť, že sú povznesené a nezávislé. Ale štúdia spôsobu akým domáce mačky reagujú na svojich opatrovníkov naznačuje, že ich sociálno-poznávacie schopnosti a hĺbka ich pripútania k ľudom boli podceňované, píše Science Daily.

Pixabay

Mačky vytvárajú pevné a nepevné putá

Zistenia publikované v časopise Current Biology ukazujú, že tak ako deti a psy, domáce mačky vytvárajú pevné a nepevné putá s ich ľudskými opatrovníkmi. Zistenia ukazujú, že táto schopnosť spojenia v rámci druhov musí byť vysvetlená črtami, ktoré nie sú charakteristické pre psovité šelmy, vravia výskumníci.

„Tak ako psy, mačky ukazujú sociálnu prispôsobivosť vzhľadom k ich putám s ľuďmi,“ povedala Kristyn Vitaleová z Oregon State University. „Väčšina mačiek je pevne spojená s ich majiteľom a používajú ho ako zdroj bezpečia v novom prostredí.“

 

Odhaľujúci spôsob na študovanie správania

Jeden odhaľujúci spôsob na študovanie správania spojenia s ľuďmi je pozorovať reakciu mláďaťa na opätovné stretnutie s jeho opatrovníkom s nasledovnou krátkou neprítomnosťou v novom prostredí. Keď sa opatrovník vracia, mláďatá, ktoré sa cítia v bezpečí sa rýchlo vrátia k uvoľnenému objavovaniu, kým neistí jednotlivci sa zaoberajú prílišným tisnutím sa, alebo vyhýbavým správaním.

Podobné testy sa robili s primátmi a psami, takže Vitaleová a jej kolegovia sa rozhodli urobiť rovnaký test, ale tentokrát s mačkami.

Počas testu, dospelá mačka, alebo mačiatko strávili dve minúty v novej miestnosti so svojím ošetrovateľom, nasledovali potom dve minúty, ktoré strávili sami. Potom mali dvojminútové opätovné stretnutie. Reakcie mačiek, keď zbadali svojich majiteľov znovu, boli rozdelené do druhov oddanosti.

 

Mačky sa pripútavajú spôsobom, ktorý je prekvapivo podobný malým deťom

Výsledky ukazujú, že mačky sa pripútavajú spôsobom, ktorý je prekvapivo podobný malým deťom. Medzi ľuďmi, 65 percent malých detí sú pevne spojené so svojím opatrovníkom.

„Domáce mačky toto odzrkadľovali veľmi podobne,“ vraví Vitaleová. V skutočnosti okolo 65 percent mačiek a mačiatok je pevne spojených s ich ľuďmi.

 

Putá medzi mačkami a ľuďmi sú pevné a prítomné aj v dospelosti

Zistenia ukazujú, že putá medzi mačkami a ľuďmi sú pevné a prítomné aj v dospelosti. „Táto sociálna prispôsobivosť mohla pomôcť uľahčiť úspech rôznych zvieracích druhov v ľudských domovoch,“ hovorí Vitaleová.

Výskumníci teraz preskúmavajú dôležitosť tejto práce v súvislosti s tisíckami mačiatok a mačiek, ktoré končia vo zvieracích útulkoch. „Momentálne skúmame rôzne podoby oddanosti mačiek a ich správania, zahrňujúc možnosti socializácie a starostlivosti, ktoré majú dopad na vytvorenie puta pri mačkách z útulku,“ povala Vitaleová.

 

Zdroj: Science Daily | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov