Zaujímavosti

Tibetské mastify chované s horskými vlkmi prežijú aj extrémy


videní: 4.9K

Tibetské mastify sú obrovské psy, ktoré prežívajú vysoko v horách a teraz sa dokázalo prečo. Dôvodom je, že ich schopnosť prosperovať v drsnom prostredí s nízkym obsahom kyslíka pochádza z dodatočného vývoja vlkov v ich génoch. Informoval portál Live Science.

Tieto obrovské psy, ktoré môžu vážiť aj 70 kilogramov, sú podľa autorov novej štúdie génov týchto psov „známe svojou toleranciou k hypoxii“. Čo to znamená? Tibetským mastifom sa môže dariť vo vysokých nadmorských výškach, kde by riedky vzduch zabíjal iné plemená.

tibetské mastify

Foto:Wikipedia

Vieme prečo

A teraz, podľa článku uverejneného 30. júla v časopise Molecular Biology and Evolution, vieme prečo: V určitom čase v minulosti psy krížili s tibetskými vlkmi a ich potomkovia zdedili génové mutácie kódujúce dve aminokyseliny — malé kúsky bielkovín – ktoré zlepšujú tibetskú krv pri zachytávaní a uvoľňovaní kyslíka.

Vedci už z predchádzajúceho výskumu vedeli, že tibetské mastify a vlky zdieľajú pár mutácií, ktoré sa nevyskytujú u iných druhov psov. Toto je prvá štúdia, ktorá ukazuje, čo robia zmenené aminokyseliny.

 

Významná schopnosť

Vedci ukázali, že tieto dve vyladenia menia spôsob, akým psy a vlky produkujú hemoglobín, proteín obsahujúci železo v krvi, ktorý prenáša kyslík. Porovnávali hemoglobín z tibetských mastifov a tibetských vlkov s hemoglobínom z iných domácich psov a preukázali, že tibetské mastify a vlky majú významnú výhodu v ich schopnosti absorbovať a uvoľňovať kyslík v podmienkach riedkeho vzduchu.

„V nadmorskej výške je problémom prijímanie kyslíka, pretože je ho menej,“ uviedol vo vyhlásení Tony Signore, biológ z University of Nebraska-Lincoln a jeden z autorov štúdie. „Ak si myslíte, že hemoglobín je ako kyslíkový magnet, je tento magnet ešte silnejší.“

 

Vlky preniesli vylepšený gén na tibetské mastify

Z ich genetických štúdií vyplýva, že v dávnej minulosti mali tibetské vlky niekedy tieto mutácie v úseku spiacej DNA, ktorá nekódovala proteín. V určitom okamihu sa tieto mutácie skopírovali do aktívneho génu, čím sa vlkom zmenil hemoglobín.

Potom, keď sa zvieratá presťahovali do prostredí vyšších nadmorských výšok, hrsť vlkov, ktoré mali tieto mutácie, prevládala nad týmto druhom a stala sa normou. Neskôr vlky preniesli vylepšený gén na tibetské mastify a tie, ktoré zdedili pozmenený gén hemoglobínu, začail dominovať plemenu.

 

Zdroj: Live Science | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov