TOP 10

TOP10+: Eiffelova veža ako ju nepoznáte. Toto vám sprievodca nepovie


videní: 3.2K

Divte sa či nie, Eiffelova veža je najnavštevovanejšou atrakciou na svete. Od prvého dňa sa jej podarilo prijať viac ako 250 miliónov hostí.

Eiffelova veža je hlavným symbolom nielen Paríža, ale aj toho, čo je bežne spojené s týmto mestom: láska a romantika. Zdá sa, že na takom známom mieste nebude nič tajomné. Ale predsa..

Veža mala pôvodne stáť v Barcelone

20 faktov o Eiffelovej veži, ktoré nie každý parížsky sprievodca vie

  • Pôvodne vežu nebolo možné v Paríži postaviť. Eiffel navrhoval tento projekt španielskym orgánom, ktoré ho ale nedokázali oceniť. Výsledkom je, že Barcelona stratila svoje sľubné pamiatky a Francúzsko získalo jeden zo svojich klasických symbolov.
  • V roku 1909 mali vežu zbúrať, a to iba po dvadsiatich rokoch prevádzky. Turisti nemali až také veľké zastúpenie, ale v prospech Eiffela hralo práve vhodné umiestnenie pre rádiové vysielače a rozhodli sa ju nakoniec nechať stáť.
  • Viete si predstaviť Eiffelovku v Kanade? V roku 1980 sa totižto hovorilo o tom, že francúzska pamiatka sa presunie do Montrealu. Tento projekt ale našťastie zostal iba na papieri.

Inžinieri sa inšpirovali ľudskou kostrou

20 faktov o Eiffelovej veži, ktoré nie každý parížsky sprievodca vie

  • Dizajn veže je založený na princípoch štruktúry ľudskej kostry. Keď prevzali technické výpočty kovovej konštrukcie, riadili sa prácou nemeckého paleontológa von Mayera. Popísal tam totiž štruktúru stehennej kosti a vysvetlil, prečo sa nerozpadá ani pod hmotnosťou osoby. Princíp založený na prírode sa v architektúre jednoducho osvedčil.
  • Sám Gustav Eiffel nazval výsledok svojho inovatívneho inžinierstva naozaj “prozaicky” – 300 metrov vysoká veža. Teraz je skôr známa ako Železná lady.

Pri stavbe mala veža stovky neprajníkov

20 faktov o Eiffelovej veži, ktoré nie každý parížsky sprievodca vie

  • Stavbu veže sprevádzali samé škandály. Za každý meter železa jeden neprajník. Medzi tými známejšími bol spisovateľ Guy de Maupassant či skladateľ Charles Gounod. Vytvorili petíciu požadujúcu zákaz postavenie smiešneho komína nad Parížom.
  • Ak sa rozhodne niekto v budúcnosti vežu predať na železo, bude musieť odviezť 10 100 ton kovu. To je presná hmotnosť “Iron Lady”.

40 rokov bola najvyššou budovou sveta

20 faktov o Eiffelovej veži, ktoré nie každý parížsky sprievodca vie

  • Štyri desaťročia nevyrástla na svete vyššia budova než bola Eiffelova veža. Predtým bola za najvyššiu považovaná katedrála Ulmu v Nemecku, ktorá má niečo cez 160 metrov.
  • Na komplexne vybudovanie bolo vytvorených niekoľko tisíc kresieb a projektov. Poloha úchytov bola označená doslovne s presnosťou na milimeter. Celkovo bolo použitých viac ako 18 000 dielov a 2,5 milióna nitov.
  • Veža má svoju vlastnú farbu, tzv. hnedý Eiffel. Je dokonca zakúpená ako patent, takže ju už nikto nemôže použiť a má tri odtiene. Náter sa kompletne obnovuje každých 7 rokov a vždy sa spotrebuje asi 60 ton farby.

Veža je pamiatkou jej zakladateľov

20 faktov o Eiffelovej veži, ktoré nie každý parížsky sprievodca vie

  • Na prvom poschodí veže je vidieť 72 mien. Rozhodli sa uchovať spomienku na vedcov, ktorých práca dopomohla vytvoriť najnavštevovanejšiu atrakciu sveta.
  • V roku 1929 sa rozhodlo, že príspevok Gustava Eiffela pretrvá. Turisti teraz môžu vidieť poprsie inžiniera v blízkosti jedného z pilierov.

Vďaka svojej výške získala veľa objavov pre svet vedy

  • Gustav Eiffel použil vežu ako obrovský vedecký nástroj. Zaujímali ho najmä otázky aerodynamiky a výška konštrukcie dávala priestor na vyriešenie mnohých neznámych. Aj vďaka tomu poznáme dnes konštrukciu lietadla.

Za večernú fotografiu môžete ísť do väzenia. Na dlhú dobu

20 faktov o Eiffelovej veži, ktoré nie každý parížsky sprievodca vie

  • Fotiť vežu si môžete úplne bez prekážok, tak ako každý turista. Je ale potrebné si uvedomiť, že osvetlenie veže bolo uznané ako samostatné umelecké dielo. Autorské práva na distribúciu jeho obrázkov sú vyhradené. V niektorých krajinách, teda najmä vo Francúzsku, nie je zverejňovanie nočnej Eiffelovky povolené.
  • Štátne právo má stanovené prísne sankcie za porušenie práva duševného vlastníctva – 5 rokov odňatia slobody a pokuta 0,5 milióna eur.
  • Iron Lady nie každého prekvapí a nadchne. Čas od času dostane negatívne hodnotenie a bola už aj v zozname turistických sklamaní.

Veža je vydatá

https://www.instagram.com/p/Bqh0_4Wgwhh/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

  • V roku 2007 sa občianka Erica z USA oženila s vežou. Legitímnosť únie nebola uznaná, ale dievča napriek tomu prevzalo priezvisko na počesť predmetu svojej vášne. Pred svadbou sa nevesta pozerala na vežu po dobu troch rokov, predtým mala výstredná Američanka dlhú aféru s Berlínskym múrom. (Nech si každý vytvorí vlastný názor)

 

Zdroj: Adme.ru | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov