Video

Večná otázka. Nafúkam z nealkoholického piva?

Večná otázka. Nafúkam z nealkoholického piva?

videní: 1.0K

Leto je síce za nami, no táto téma je aktuálna celoročne. Policajti neustále pozorne kontrolujú, či si šoféri za volant nesadli po nejakom poháriku. Mnoho vodičov preto váha, či si môžu pred jazdou vychutnať nealkoholické pivo, ktoré má 0,5 % alkoholu, či si zamaškrtiť na niektorých sladkostiach. Otázka je jasná. Nafúkam z nealkoholického piva?

Áno, je pravda, že po bezprostrednej konzumácii niektorých druhov potravín a nápojov nafúkate… Ako z toho von?

Dychová skúška na zistenie alkoholu u vodiča má určité pravidlá. Otázniky nad hlavami vodičov sa objavujú najmä pri nealkoholických pivách Birell s 0,5 % alkoholu (alebo Zlatý Bažant 0,0) či pri pochúťkach s arómami rumu alebo whiskey. Takéto jedlá a nápoje však často obsahujú menej alkoholu, ako napríklad obľúbený kefír, či obyčajný toastový chlieb. Alkohol sa totiž okrem vína, piva či liehovín vyskytuje v nízkych koncentráciách v celom zástupe bežných potravín a nealko nápojov. Ide najmä o kvasené produkty, výrobky z kysnutého cesta či produkty z ovocia. Potravinári totiž využívajú tradičné fermentačné procesy, ktorými dodávajú svojim výrobkom odlišnú vôňu, chuť, farbu či v neposlednom rade nutričnú hodnotu. Pri toastovom chlebe zase aplikujú alkohol na povrch pečiva, aby predĺžili jeho trvanlivosť.

Nie je tajomstvom, že telo môže obsahovať určitú prirodzenú hladinu alkoholu. Policajti s tým rátajú. Hranica je stanovená na maximálne 0,14 mg/l. Ak ju presiahnete, “skončili ste”.

Policajtov sa báť nemusíte

Ako potvrdila vo videu na Facebooku Polícia Slovenskej republiky, počas letných dní sa môžete pokojne osviežiť rovnako Birellom s 0,5 % alkoholu ako Zlatým Bažantom s 0,0 %. Nealkoholické pivo je jednoducho nealko. „Upozorňujeme na právo požiadať policajnú hliadku fúkať o 15 minút po zastavení, aby sa z tela odbúral minimálny alkohol zastúpený v niektorých z výrobkov každodennej spotreby,“ uvádza polícia.

Ako vysvetlil docent Ľubomír Straka z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Univerzitnej nemocnice Martin, táto čakacia lehota „je nevyhnutná kvôli alkoholovým výparom, ktoré v ústnej dutine ostávajú ešte zhruba 5 až 10 minút v rôznych záhyboch, dutých priestoroch pod plombami či v zubných kazoch.“ Ako dodal, meranie môžu skresliť aj ovocné džúsy, ústne spreje s obsahom liehu, lieky a kvapky či dokonca aj grgnutie.

Docent Straka spolu s tímom vypracoval expertízu o vplyve Birella na výsledky dychovej skúšky. „Dychová analýza vykonaná v už 5-minútovom intervale po dopití nealkoholického piva ani v jednom prípade nedosiahla pozitívne výsledky,“ uviedol Straka. Expertíza navyše potvrdila, že človek môže za prvú hodinu pitia Birellu vypiť 8 až 13 jeho pollitrov. Všetko závisí od veku či váhy človeka. Následne môže každú ďalšiu hodinu vypiť 4 až 6 ďalších „pollitrákov“ bez toho, aby niečo nafúkal. Vypiť vyššie množstvo tekutiny je už prakticky nemožné a navyše pre organizmus nezvládnuteľné.

 

Rozdiel je v receptúre

Test potvrdil, že 0,5 % alkoholu v pive nemá vplyv na výsledok dychovej skúšky. Prečo sa ale množstvo alkoholu v zlatom moku líši? Je to receptúra. Väčšina pivovarov pri nealkách používa rôzne postupy na obmedzenie tvorby alkoholu alebo ho z nápojov až následne odstraňujú fyzikálno-chemickými procesmi. Má to však negatívny vplyv na výslednú chuť piva.

Birell sa varí rovnakým postupom ako alkoholické pivá. Rozdiel je len v použitých kvasinkách. Vodičom tak môže naozaj popliesť hlavu. Ale iba v tom, či naozaj ide o tak chutné nealko.

Viac alkoholu ako v Birelli je v kyslej kapuste či balenom toastovom chlebe.

Sú policajti, ktorí sa vás pred dychovou skúškou rovno opýtajú, či ste za posledných 10 – 15 minút jedli, pili alebo fajčili. Ak ste tak učinili a policajti sa to nepýtajú, neváhajte to povedať.

Výrobok % obsah alkoholu z hmotnosti
Med 0,006
Rožok 0,02
Balený domáci chlieb 0,107
Bio slnečnicový chlieb 0,13
Fitness chlieb 0,176
Maslový toust 0,184
Tmavý chlieb 0,202
Čokoládový donut 0,289
Birell svetlý 0,31
Orechový extra kváskový žitný chlieb 0,326
Žitný chlieb 0,444
Muffin z kváskového cesta 0,445
Pšeničný chlieb 0,47
Kyslá kapusta 0,5
Turecký grepový džús ˃0,59
Hrozienka zo slnečnicového chleba 0,601
Orechovo-jablková rolka 0,956
Cibuľový chlieb s rozmarínom 0,98
Kvas ˃1,0
Toustový chlieb balený 1,055
Jablková náplň z orechovo-jablkovej rolky 1,066
Hamburgerové žemle balené 1,239
Boza ˃1,5
Jim Beam Kentucky Bourbonský koláč 1,662
Kefír ˃2
Rožky na hot dog balené 2,562

 

Zdroj: topspeed.sk | topdesat

Článok vznikol v spolupráci s motoristickým portálom topspeed.sk

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť