II. svetová vojna

Napoleon a Hitler: Čo mali títo dvaja diktátori spoločne?

Napoleon a Hitler

videní: 4.4K

Napoleon a Hitler toho majú spoločné viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pozrime sa spoločne na dva zaražajúco podobné osudy dvoch dobyvateľov. Obaja spočiatku slávili oslňujúce víťazstvá, potom sa dostavili zasa katastrofálne porážky.

Nielen svet, ale aj Adolf Hitler bol prekvapený z úspechov, ktoré dosahoval. Okrem neutrálneho Sovietskeho zväzu mu odolávala už len Veľká Británia. Aj tá len tak-tak a to len preto, že sa rozprestiera na ostrovoch. Hitler sa na čas vzdal myšlienky dobyť ju. Bol presvedčený, že padne, ale najprv sa rozhodol vyporiadať so Svietskym zväzom. Napoleon a Hitler tak toho mali mnoho spoločného.

Pre Hitlera bol Sovietsky zväz starou nenávisťou. Antiboľševizmus a antisemitizmus boli jeho najhlbším presvedčením. Dá sa povedať, že ich dokonca spájal. Chcel ich vyhubiť. Bol presvedčený o tom, že Sovietsky zväz padne popolom. A to veľmi rýchlo.

Kdesi hlboko v sebe však Hitlera predsa len čo si bodalo. Aj Napoleon predsa vrthol do Ruska, dokonca tiež v júni, ale s hanbou sa musel stiahnuť. Aj Napoleon odložil inváziu na Britské ostrovy na neskôr. Hitler sa teda rozhodol poopraviť dejiny a dátum Napoleonovej invázie posunul o niekoľko dní, aby sa neprekrýval s jeho dátumom invázie do Ruska. Zmena dátumu však neznamenala zmenu výsledku. Osud sa zopakoval. Až prekvapivo rovnako.

Aj Hitlerovské vojská postupovali trasou, akou tiahli vojská Napoleona. Prekročili rieku Neman, postúpili k Smolensku a odtiaľ nezadržateľne smer Moskva. Aj jedni aj druhí postupovali závratnou rýchlosťou. Spočiatku ich trápili horúčavy, potom sa brodili blatom a nakoniec prišli obrovské mrazy.

Francúzi dobýjali len spustošenú spálenú krajinu, nikde nezostal jediný ruský ranený, dezertér, maród, opustený povoz či odhodená výstroj. Ustupujúci vojaci a civilisti všetko ničili. Napokon podpálili aj Moskvu. To isté sa zopakovalo o 190 rokov neskôr. Akurát s tým rozdielom, že Sovietske vojská podpálili ropné polia na Kaukaze a vyhodili do vzduchu aj priehradu na Dnepri.

Francúzska armáda – a rovnako aj Nemci trpeli zlým zásobovaním svojich jednotiek. Prepadávali ich partizáni. Hitler si na Napoleona spomenul aj krátko pred smrťou. Bedákal, že ďalšia veľká kariéra sa končí rozčarovaním a zradou.

Zdroj: topdesat | thoughtcatalog

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov